27-08-2009

Soja in dileme

Na Kitajskem je soja del  jedilnika že na tisoče let, zahodnim državam pa je bila predstavljena v šestdesetih letih prejšnega stoletja. Tofu, miso, sojine omake, sojino olje, sojino “meso” in ostali sojini izdelki so vedno bolj popularni tudi v Sloveniji. Soja je odličen vir beljkovin, ki ne vsebuje holesterola in in ima nizko vsebnost nasičenih maščob. Vse to je prispevalo k visoki uporabi soje in sojinih izdelkov.

Zaradi popularnosti se je njena pridelava zelo povečala. Začeli so uporabljati različne kemikalije, ki osnažujejo podtalnico in razgrajujejo organske materiale v tleh. Zaradi pridelave soje uničujejo velike površine deževnega gozda, ki bo zaradi navedenih procesov kmalu postal neuporaben. Transport soje pa prispeva še k večjemu osneževanju našega planeta.V Braziliji je pridelava soje zelo uspešna. Leta 2007 so jo izvozili za okoli 11 milijard evrov (več od združenega zneska kave in sladkorja).

Takšna pridelava pa ni katastrofalna samo za okolje, temveč tudi za ljudi. Veliko kmetovalcev je izgubilo zemljo in pridelek. Marsikdo se je moral preseliti v druge kraje, najti drugo službo in zapustiti svoj dom. Prav tako so z velikimi plantažami izgnali nekatere domorodce, ki so bili od gozda odvisni.

Kaj lahko naredimo mi?

  • Kupujmo organsko sojo!
  • Preden kupimo, se prepričajmo od kje prihaja.
  • Osveščajmo ljudi okoli nas.
  • Podprimo WWF (World Wide Fund for Nature’s) pri njihovem delu glede soje.
  • Podprimo Greenpeace pri njihovi kampaniji o neodgovorni pridelavi soje.

Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Hrana . Soja in tofu . Vse