15-09-2009

Eko bogataši

Seznam eko bogatašev, ki kljub recesiji vlagajo v razvoj električnih avtomobilov ter projekte za izkoriščanje sončne energije, energije termalne vode in ostalih obnovljivih virov, je bil objavljen v spletnem časopisu Timesonline. Na njem se je znašlo 100 najbogatejših podjetnikov ali družin, ki imajo skupno v mošnjičku skoraj neverjetnih 235 milijard evrov. S svojimi dejanji dajejo celemu svetu vedeti, da je varovanje okolja prioriteta tudi njim. Na vrhu tega seznama sta ameriška mogotca Warren Buffett s 24 in Bill Gates s 23 milijardami evrov.

Prav onadva sta med najbolj zagnanimi, saj svoje finance vlagata v projekte, ki pomagajo ohranjati okolje oziroma izkoriščajo obnovljive vire. Buffett je ogromne vsote namenil energiji na veter in električnim avtomobilom, največ (dobrih 200 milijonov evrov) pa je vložil v kitajsko podjetje BYD, ki proizvaja baterije za mobilne telefone. Gates je podprl projekte, ki iščejo rešitev v biogorivih iz alg.

Njunemu zgledu po celem svetu sledijo tudi ostali bogataši, vendar pa ne nujno le z vlaganjem v projekte in izboljševanje tehnologije. Eko bogataši se namreč vključujejo tudi okoljevarstveno gibanje, kot naprimer: zaščita divjine pred podjetji, ki bi jo uničili za namen industrije, turizma ali gospodarstva;vlaganje v raziskave, ki išče nove načine pridobivanja t.i. zelene energije, spremlja klimatske spremembe; in podobno.

Izvleček prvih desetih bogatašev s tega seznama, država in nabolj investirani projekti:

Warren Buffett, ZDA, energija na veterBill Gates, ZDA, obnovljivi viri goriv

Ingvar Kamprad, Švedska, obnovljivi viri energije

Marcel Brenninkmeijer, Nizozemska, naravni viri energije

Mukesh Ambani, Indija, naravoslovna znanost

Michael Bloomberg, ZDA, naravni viri energije

Michael Otto, Nemčija, zeleni izdelki (okolju prijazni izdelki)

Paul Allen, ZDA, obnovljivi viri gorivDonald Bren, ZDA, okoljske raziskave

Sergey Brin in Larry Page, ZDA, zelena energija
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko ljudje . Vse . Zanimivosti