23-09-2009

Reševanje perila s soljo

Sol je ena izmed osnovnih sestavin eko čiščenja. Pisali smo že o trikih s kisom, danes pa vam bomo predstavili, kako lahko sol reši vaša oblačila in blago.

BELJENJE porumenelih oblačil

V vodi raztopite sol in sodo bikarbono (količina je odvisna od količine oblačil). V nastalo raztopino namočite porumenela oblačila za eno uro. Perilo nato normalno operite.

SUŠENJE OBLAČIL V HLADNIH POGOJIH

Tudi v hladnem vremenu lahko zunaj sušimo perilo. V izplakovalni krog dodajte nekaj žličk soli in oblačila ne bodo zmrznila. Prav tako pa v slano vodo namočite vrv za obešanje perila.

ROBČKI

Pred pranjem robčke namočite v slano vodo, saj se boste tako lažje znebili madežev.

OHRANJANJE BARVE

Ko kupite nova oblačila, prvim trem pranjem dodajte 225ml soli. Tako se bodo barve na oblačilih ohranile dlje časa.

ODSTRANITEV MADEŽEV

Krvni madeži

Namočite oblačila v slano mrzlo vodo. Nato jih operite v  topli vodi in zatem še kuhajte, dokler voda ne zavre. Recept je primeren za bombaž in ostala naravna vlakna, ki prenesejo visoke temperature.

Maščobni madeži

Maščobne madeže je treba oprati čimprej. Če to ni mogoče, posujte madež s soljo, ki bo vpila maščobo. Ko pridete domov, zdrgnite madež z detergentom (izberite naravni proizvod) in nato oblačilo operite.

Uporabi detergenta se lahko izognite, če zmešate eno merico soli in 4 merice alkohola in z mešanico zdrgnete madež, nato pa perilo operite.

Znojenje

Zmešajte 1 liter vroče vode in 4 jedilne žlice soli. Rahlo drgnite, dokler madež ne bo izginil.

Belo in rdeče vino

Raztegnite oblačilo čez posodo in madež posipajte s soljo. Čez madež previdno polijte vrelo vodo. Po potrebi postopek ponovite. Recept uporabite na materialih, ki zdržijo visoke temperature.

ČIŠČENJE LIKALNIKA

Tudi najbolj previdnim se včasih zgodi, da pri likanju kaj razstopijo,  in na likalniku nastane lepljiva snov, ki se jo težko znebiti. Rešitev je v soli. Na likalno mizo položite časopisni papir in ga posipajte s soljo. Vroč likalnik hitro zaženite čez sol in madež na likalniku bo izginil.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko čiščenje . Vse