29-09-2009

Stran z odvečno embalažo!

Večina živil, ki jih kupimo v trgovinah, je zavitih v plastiko. Tudi zelenjavo, kot so koruzni storži, ki imajo že svoj naravni zaščitni ovoj, so začeli zavijati v različne plastične embalaže. Že samo pogled na vso to zelenjavo nam da vedeti, koliko plastike se brez razloga znajde na odlagališčih.

Ste vedeli, da je med tretjino in četrtino odpadkov v gospodinjstvu rezultat embalaž in večina teh prihaja od živil? To je velik problem, saj je nekatere težko reciklirati, hkrati pa je večino embalaž od hrane težko ponovno uporabiti. Sadni in zelenjavni sokovi v kartonih (tetrapakih) predstavljajo veliko težavo, saj so kartoni narejeni iz večih plasti (lepenka, plastika, folija…), ki jih je praktično nemogoče reciklirati. Sokove si je najbolje narediti doma, če pa jih kupujemo, se je pa optimalno odločati za steklenice (preverimo tudi, če jih reciklirajo v bližnjih krajih). 

Proizvajalci pretirano pakiranje upravičujejo z izgovorom, da želijo ohraniti živilo čistejše in bolj zdravo, vendar gre v realnosti le za njihovo željo po bolj privlačnem produktu. Nekateri se že odločajo za tanjšo in lažjo embalažo, vendar se število zapakiranih živil vedno bolj povečuje. Naša naloga je, da se zmanjšamo uporabo takšnih živil, tudi če gre za organsko hrano. Deponije so polne odpadkov, ki pa ne škodijo samo okolju in denarnicam, ampak tudi našem zdravju, saj onesnaženje poveča možnosto za bolezni dihal.

V nekaterih državah se že odločajo za prepoved plastičnih vrečk, v avstralskem mestu Bundanoon pa so prepovedali uporabo plastenk. Zelo pomembno je recikliranje in pa bojkotiranje pakiranih živil. Proizvajalcem moramo sporočati, da takšnih izdelkov ne bomo kupovali in da morajo poiskati drugačne rešitve! 
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko dom . Vse . Zanimivosti