19-10-2009

Eko vzgoja otrok

 

Vsi se zavedamo, kako ima lahko naš življenjski stil negativne posledice na naš planet, zato recikliramo, čistimo z naravnimi čistili, se izogibamo predelani hrani, kupujemo organsko hrano pri lokalnih proizvajalcih, se izogibamo odvečnem pakiranju,  uporabljamo javni prevoz, varčujemo z energijo in zmanjšujemo svoj ogljični odtis na tisoč in en način. Takšnega življenjskega stila pa moramo naučiti tudi naše otroke. Okolju prijazno življenje jim lahko predstavimo na zanimiv in zabaven način. Predstavljamo vam nekaj osnovnih napotkov.

OTROCI NAJ BODO V STIKU Z NARAVO

Prosti čas izkoristite v naravi, spoznajte otroke z gozdovi, planinami, vrtovi, živalmi in vsemi lepotami našega planeta. Ni boljšega od učenja na prostem, spoznavanja vrst dreves, zelenjave in sadja ter okolju prijaznih kreativnih dejavnosti. Otroku pustite, da dela na vrtu (lahko ima svoja korita na domačem balkonu), opazuje živali in jih spoznava. Predstavite jim tako lepo naravo, kot tudi območja, kjer je zaradi človeške neumnosti okolica umazana in uničena. Pomembno je, da ima otrok ljubeč odnos do narave, ter da vidi, da so dogodivščine na prostem lahko veliko bolj zabavne kot sedenje pred računalnikom.

BERITE SVOJIM OTROKOM

Vsi starši berejo svojim otrokom. Na trgu je že kar nekaj knjig in slikanic, ki imajo zabavno eko vsebino. Preko knjig jim lahko predstavimo živalski svet, posebnosti drugih držav in jih obenem veliko naučimo o ekoloških problemih in rešitvah. 

VKLJUČITE JIH

Pomembno je, da otroke vključite v vsakodnevne okolju prijazne dejavnosti in obveznosti. Že majhna opravila, kot so pomoč pri vrtnarjenju, dodajanje ostankov hrane v kompost in sortiranje nekaterih odpadkov, lahko otroka naučijo eko vrednot. Veliko majhnih otrok uživa v čiščenju. Pustite jim, da vam pomagajo, vendar obvezno uporabite naravna čistila in otroka pravilno zaščitite. Otroci vam lahko pomagajo pri kuhi, ki je lahko zelo zabavna in hkrati poučna. Gospodinjska opravila ne smejo postati dolgočasni ritual.

BODITE DOBER VZGLED

Otroci se zgledujejo po starših, zato je zelo pomembno, da smo dober vzgled. Vsakemu včasih spodleti, vendar je naša naloga, da živimo čim bolj odgovorno in okolju prijazno. Z izobraževanjem na področju okoljevarstva, recikliranjem, kompostiranjem, kupovanjem okolju prijaznih živil, uporabo naravnih bombažnih vrečk, podpiranjem pravične trgovine in drugimi eko dejavnostmi bomo naše otroke naučili neprecenljivih vrednot, katerim bodo ostali zvesti celo življenje.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dom in vrt . Eko ljudje . Vse