15-10-2009

Izdelava zdravilnih mazil

Pri kožnih vnetjih, odrgninah, opeklinah, venskih obolenjih, bolečinah v sklepih in mišicah ter pri nekaterih poškodbah pomagajo različna mazila. So zelo učinkovita, naredimo pa jih lahko tudi sami.

DELOVANJE MAZIL

Mazila nanšamo na kožo in s tem omogočamo prodiranje sestavin, ki delujejo na mestu in pridejo v krvni obtok. 

SESTAVINE

  • Masti in olja:
  1. mešanica rastlinskega olja, masla ši in čebeljega voska
  2. eucerin (voski ovčje volne, vazelin in masti)
  • Rastlinski dodatki (sveža zdravilna zelišča, posušena zdravilna želišča, eterična olja, tinktura…), ki jih izberemo glede na željene zdravstvene učinke.

RECEPTI

Mazilo z eteričnimi olji

20 ml rastlinskega olja (olivno, jojobe, ognjič, mandeljevo…), 3 g masla ši in 3 g rumenega čebeljega voska segrevamo, da se sestavine utekočinijo.  Nato ohladimo na 40 stopinj in po kapljicah vmešamo 2 ml eteričmega olja. Mazilo shranimo v temno posodo s pokrovom in hranimo na hladnem.

Mazilo s tinkturo

16 ml rastlinskega olja zmešamo z 3 g masla in 6 g rumenega čebeljega voska in segrevamo, da se sestavine utekočinijo. Ohladimo na 40 stopinj celzija in po kapljicah vmešavamo 10 ml tinkture. Mazilo shranimo v temno posodo s pokrovom in hranimo na hladnem.

Ognjičevo mazilo

za zdravljenje ran 

100g eucerina segrejemo v vodni kopeli, primešajmo 50g cvetov ognjiča in odstranimo iz vodne kopeli. Mešanico hranimo v pokriti posodi, dokler se eucerin ne obrava z barvilom cvetov. Nato mešanico še enkrat segrejemo v vodni kopeli, saj se mora eucerin utekočiniti in cvetovi potoniti na tla. Mazilo precedimo skozi cedilo in shranimo v temno posodico s pokrovom.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača lekarna . Lepota in zdravje . Vse