30-10-2009

Kako jesti eko?

Želite jesti čim bolj zdravo in okolju prijazno? Predstavljamo vam nekaj odličnih napotkov s katerimi boste to z lahkoto dosegli.

JEJTE ORGANSKO HRANO

Ko jeste organsko hrano, ne razmišljajte samo o tem, da jeste zdravo, ampak se zavedajte, da ta hrana ne vsebuje kemikalij, voda, zemlja in zrak pa so bili pri pridelavi zaščiteni. Organska zelenjava, sadje, zrna, sokovi, mlečni  in vsi ostali izdelki so bili pridelani za naše zdravje in za zdrav planet.

PRAVIČNA TRGOVINA

Izdelki, ki so bili potrjeni iz strani Fair Trade (pravične trgovine) zagotavljajo, da imajo delavci primerno plačo in delavno okolje.

KUPUJTE LOKALNO PRIDELANO HRANO

Kupovanje sezonske in lokalno pridelane hrane ima veliko prednosti. Večina hrane mora prepotovati ogromno kilometrov preden pride na vaše krožinke, medtem ko s kupovanjem lokalno pridelane hrane prizanesemo planetu, saj gre toliko manj izpušnih plinov v ozračje. Lokalna hrana je običajno tudi manj pakirana, hkrati pa bolj sveža in okusna.

IZOGIBAJTE SE EMBALAŽI

Kupujte hrano, ki je čim manj pakirana ali pa je embalaža iz biorazgradljivih materialov. Izogibajte se plastiki. Več o odvečnem pakiranju si preberite v članku  “Stran z odvečno embalažo”.

KOMPOSTIRAJTE

Če je le mogoče, naredite svoj lastni kompost. Kompost bo zmanjšal breme odlagališčem, vam pa bo izboljšal kakovost zemlje. Pomembno pa je, da preverite katere stvari se sme kompostirati.

PRIDELAJTE SAMI

Sadje in zelenjavo lahko pridelate tako na vrtu kot na okenski polici, na balkonu ali pa na terasi.

RAVNO PRAV

Ne kupujte prevelike količine hrane, ki se vam bo hitro pokvarite. Poskušajte bolj razmišljati o tem, koliko hrane boste dejansko porabili. V primeru, da jo kupite preveč, jo raje podarite in tako razveselite tiste, ki jo resnično porebujejo.

JEJTE SUROVO

Večina sadja in zelenjave je najbolj koristnih za naše telo, če jih jemo surove.  Prav tako pa porabimo manj energije in s tem pomagamo planetu.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Hrana . Kulinarični triki . Vse