18-11-2009

Intervju z veganko Alicio Silverstone

Alicia Silverstone je igralka, ki nas je očarala v najstniškem filmu Nimaš pojma (Clueless), podjetnica, okoljevarstvenica in aktivistka za pravice živali. Z možem živita v okolju prijazni hiši v Los Angelesu, kjer med drugim skrbita za svoj organski zelenjavni vrt in za kar nekaj posvojenih živali. Alicia sodeluje z različnimi okoljevastvenimi in veganskimi organizacijami. ZA PETO je posnela oglas, ki promovira vegetarijanstvo in se za ta namen tudi gola slikala. V Los Angelesu je odprla zatočišče za živali, s podjetjem EcoTools pa je predstavila linijo naravne kozmetike in trobic, narejenih iz naravnih in recikliranih materialov.

Alicia promovira svojo knjigo z naslovom Prijazna dieta (The kind diet), ki govori o veganskem prehranjevanju, vsebuje slastne veganske recepte in načrte zdravega prehranjevanja. Za ameriško revijo Health je odgovorila na nekaj zanimivih vprašanj.

Kaj vas najbolj navdušuje pri vaši novi knjigi The kind diet?

Vesela sem, da lahko predstavim knjigo, zaradi katere se lahko počutimo čudovito, hkrati pa tudi super zgledamo. Ozaveščenost nam omogoča, da smo s seboj prijazni in sprejemamo mala darila, ki nam jih življenje podarja, zraven pa še pomagamo našemu planetu.

Mislite, da boste napisali še kakšno knjigo?

Ja, vendar bom naprej imela otroke, saj želim napisati knjigo za njih. Veliko imam za povedati o otrocih, vendar menim, da me nihče ne bo hotel poslušati, dokler ne bo imela svojih (smeh). Želim si imeti otroke in doživeti naravni porod.

Se gledali dokumentarec The Business of being born (Ricki Lake o porodu in materinstvu)?

Ja, mar ni lep? Želim biti mama in vem, da bo moj mož zelo dober oče. Vendar moram biti realna, saj je trenutno v  mojem življenju toliko stvari, ki me veselijo, da se še ne trudim zanositi. Mislim, da bom pripravljena naslednje leto.

Ste imeli v družini probleme z zdravjem, da ste se odločili za tako zdravo življenje?

V moji širši družini je prisoten diabetes, vendar to ni razlog za moj prestop k veganstvu in zdravemu načinu življenja. Veganka sem postala pri 21. letih. Vsi o mi govorili, da moram živeti bolj zdravo (in izgubiti telesno težo). Prepričana sem bila, da hočejo, da shujšam zaradi kariere, zato sem jim rekla, da naj se “nekaj zaletijo” (smeh).

Ko pa pogledam slike iz tistega časa, vidim, da sem bila napihnjena. Zdaj se zgledam mlajša in se tako tudi počutim. Rešila me je ljubezen do živali. Ko sem nehala jesti meso, so mi ljudje rekli, da kar žarim.

Nekoč ste rekli, da nas izbira prave hrane naredi bolj čutne? Kako to?

Svoje potrebe in želje slišiš bolj jasno. Bolj si razsvetljen.

Rekli ste tudi, da vrtnarite in plavate goli?

Ja, to je res. Ko sem prvič stopila na vrt, mi je bilo tako vroče, da sem se slekla in vrtnarila gola. Po vrtnarjenju skočim v bazen in plavam. Zakaj bi se oblekla v kopalke? Nisem pa nudistka in se nikoli nisem bila gola v filmu. Sem preveč sramežljiva. Doma pa je golota čisto v redu.

Ste bili vedno navdušeni nad goloto?

Mislim, da se je navdušenost razvila, ko sem začela biti zadovoljna s svojim telesom in pa s pomočjo prijateljev. Včasih sem preživela ogromno časa z Woddyjem Harlessonom, katerega ni strah biti gol. Njegova družina mi je pomagala dojeti, da to nič strašnega. 

Shujšali ste zaradi veganskega prehranjevanja. Ste poleg tega tudi veliko telovadili?

Na prvem mestu je dieta, potem pa rekreacija. Veliko se sprehajam in tečem s psmi in delam jogo.

Slišali smo, da boste izdali okolju prijazne lepotne izdelke?

Da! S podjetjem EcoTools smo naredili linijo okolju prijaznih kozmetičnih torbic in krtač, narejenih iz recikliranih materialov, bambusa in konoplje. Nič ni bilo testirano na živalih.

V Beli hiši imajo zdraj organski zelenjavni vrt. Imate kakšen nasvet za Michelle Obamo?

Kompostirajte! Z možem imava odličen kompost. Pred 11 leti sem kupila vrečo črvov in zdaj jih je na milijone. Prst je tako fantastična, da bi jo lahko kar jedel.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko ljudje . Vse . Zanimivosti