07-01-2010

Z antioksidanti proti staranju

Antioksidanti so lovilci prostih radikalov, ki se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše in manj škodljive radikale, ki jih telo izloči. Zmanjšujejo zavirati razvoj nekaterih obolenj (rak, ateroskleroze in bolezni povezane s kajenjem). Prav tako pa so ključ v boju proti staranju.

SADJE IN ZELENJAVA

Strokovnjaki menijo, da moramo pojesti vsaj 5 porcij sadja in zelenjave na dan. Še večjo uslugo pa bomo naredili telesu, če jih pojemo 9. Na prvi pogled se zdi veliko, ampak z malce domišljije lahko postanejo del naših obrokov. V jogurt si lahko narežete sadje, zjutraj si pripravite napitek, v zdrav sendvič pa vključite korenje, kumarice in paradižnik… Možnosti je ogromno.

BELJAKOVINE

Najboljše proteine dobimo  v stročnicah, soji (velike soje je gensko spremenjene, zato vedno kupite organsko sojo), morski hrani in perutnini.

OREŠČKI IN OLIVE

Mahagonevci, orehi in olive vsebujejo veliko bakra. Majhna vsebnost bakra pa povzroča prehiter nastanek sivih las. Ko jemo hrano, ki vsebuje veliko bakra, spodbudimo nastanek melanina (pigment), ki da lasem barvo.

RJAVI RIŽ

Rjavi riž vsebuje vitamin B1, ki upočasnjuje ojačevanje kolagenskih vlaken in pomaga preprečevati nastanek gub.  Pomankanje vitamina B1 povzroča utrujeno kožo in podočnjake. Veliko vitamina B1 najdemo v pivskem kvasu. Za lepo kožo je pomembno, da se izogibamo alkoholu in kajenju.

MORSKE ALGE

Nori in wakame vsebujejo veliko selena, ki se v kombinaciji z vitaminom E bojuje proti prečasnemu staranju kože. Raziskave kažejo, da zaradi razgradnje prsti kruh vsebuje 50& manj selena, kot 50 let nazaj. Prav zato selen iščemo v morju.

ŽELEZO

Železo je zelo pomembno za zdravo kožo in las. V času menstruacije ženske izgubimo precej zaloge železa, zato je pomanjkanje železa pri ženskah zelo pogost pojav. Železo najdemo v morski hrani, posušenem sadju, temni čokoladi, beluših, jajcih, mandeljnih, pesi, zelju, sezamu…

ZELENI ČAJ

Tri ali štiri skodelice zelenega čaja vam bodo okrepile z antioksidanti. Koristno je, da popijemo veliko vode. Zjutraj popijte kozarec vode, čez eno uro pa še skodelico zelenega čaja. Poskrbite, da ga ne boste pili prepozno zvečer, saj vsebuje kofein, ki vam utegne povzročiti težave s spanjem.

ŽELIŠČA

Origano vsebuje dvajsetkrat več antioksidantov kot večina drugih želišč. Uporabite ga pri paradižnikovih omakah, pici in juhah. Tudi druga želišča (rožmarin, timijan, česen in ingver) imajo lastnosti, ki pomagajo v boju s staranjem.

MANDLJEVO MASLO

Mandljevo maslo je ponavadi manj slano kot arašidevo (ki ima tudi vsebuje antioksidante). Mandeljni so odlični za telo, saj vsebujejo vitamin E in omega 9 maščobo, ki ščiti srce.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača lekarna . Hrana . Vse