15-06-2011

Martina: MS je moj blagoslov ali prekletstvo …

… je izbira, kjer izbiraš, kako želiš živeti – lepo, ali želiš biti nekdo, ki se preda?! Slednja izbira je najslabša. Jaz sem zbolela pri rosnih desetih letih. Moj drugi dom je bila bolnica ampak zaradi težav, ki mi jih je iz leta v leto nalagala multipla skleroza, nisem nikoli obupala.

Spominjam se svojega prvega znaka bolezni, ki se je pokazal med igro, ko sem opazila, da vidim dvojno. Kasneje sem po vsaki angini, gripi, prehladu ali kakršnikoli drugi bolezni imela težave. Lahko je šlo za odrevenelost, ali mravljinčenje roke ali noge, lahko tudi oboje hkrati, ali pa sem hodila opotekajoče s slabšim ravnotežjem, pogosta je bila prisotna tudi utrujenost. Kljub vsem težavam in veliki odsotnosti v šoli, sem s svojo močno voljo uspešno končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo in nadaljevala šolanje ter tudi diplomirala na Višji upravni šoli. Vmes sem naredila tudi vozniški izpit za avto. Za vsemi temi velikimi uspehi pa stoji tudi moja najdražja družina, ki me je pri vsem tem spodbujala in stala ob strani.

Kljub poskusom alternativnega zdravljenja tako z bioenergijo, kakor tudi s posebno dieto je šla bolezen svojo pot in sem danes vezana na invalidski voziček. Nikoli se nisem pustila premagati in zdaj živim sama v neprofitnem stanovanju, ki je prilagojen invalidom. Enkrat na dan pride k meni asistentka za dve uri in mi pomaga, kaj postoriti pri gospodinjskih delih. Imam invalidski voziček na električni pogon, ki mi omogoča še večjo samostojnost in neodvisnost. Kadarkoli in kamorkoli grem lahko sama v kino, ali v trgovino ali na tržnico, ne nazadnje tudi, na kakšno predstavo na prostem ter razstavo. Torej kljub gibalni omejenosti, živim pestro in kvalitetno ter polno življenje. Multipla skleroza mi je spremenila življenje ampak preko nje sem spoznala in se naučila ceniti veliko drobnih stvari, za katere marsikdo sploh ne ve, da obstajajo. Vzela mi je ogromno ampak podarila mi je še več.

Martina Nečemar

Vsa vprašanja za gospo Martino pošljite na info@mojekosvet.com.

 
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Multipla Skleroza . Vse . Zgodbe ljudi z MS