19-07-2011

Čudežna šentjanževka

šentjanževka

šentjanževka

Šentjanževka je izjemno zdravilna rastlina z rdeče obarvanimi cvetovi, ki cveti od sredine julija do avgusta, nabiramo pa samo zgornji del rastline. V cvetovih in listih je tedaj namreč največ aktivnih snovi.

Že v srednjem veku so se zavedali zdravilnih lastnosti te rastline, danes pa predstavljamo olje iz šentjanževke, ki pomaga proti opeklinam, svežim ranam, poškodovanim mišicam, proti vsem vrstam krvavenja, proti zmečkaninam ter za zdravljenje mozoljev, čirov in oteklin.

Olje iz šentjanževke, ki ga lahko pripravite tudi sami doma, bi morali imeti v vsakem domu. Njegova zdravilnost traja tudi do dve leti in je izjemno sredstvo za nego poškodovanje kože, suhe luskave kože in podobno.

Priprava olja iz šentjanževke

  • Ko naberemo šentjanževko, ji previdno potrgamo liste in cvetove ter z njimi napolnimo ¾ steklenice s širokim vratom.
  • Preostali del steklenice dopolnimo z najfinejšim oljčnim oljem.
  • Steklenico dobro zapremo in postavimo na sonce za 6-7 tednov, da bo olje postalo svetlo rdeče. Vmes večkrat premešamo.
  • Olje iz šentjanževke precedimo skozi čisto krpo in dobro iztisnemo preostanek rastline.

Namig: Če se po vnovičnem stanju na površini pokaže vodna plast, jo izsesamo z gumijasto cevko.

Uporaba olja iz šentjanževke je lahko peroralna ali zunanja.

Peroralno ga vzamemo trikrat dnevno po 1 čajno žličko. Koristi pri odpravljanju bolečin v trebuhu, driske, vnetja črevesa, nekontroliranega močenja postelje. Pomaga tudi pri sluzi v pljučih ter težavah z jetri in žolčem, za kar lahko vzamemo 10-15 kapljic olja s pol čajne žličke vode (3 ml), vendar ne na sladkorju.

Zunanje se uporablja za masažo, proti sončnim opeklinam in postoperativnim bolečinam (tampon vate naoljimo in položimo na brazgotino). Masaža z oljem iz šentjanževke je odlična pri bolečinah v križu, hrbtu ter pri bolečinah, ki jih povzroča protin, revma in zvini.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača kozmetika . Eko domača lekarna . Lepota in zdravje . Vse