06-07-2011

Eko piknik

Sedaj je idealni čas za piknike – družinske, službene, ob posebnih priložnostih ali pa kar tako. Vendar pa se ti pikniki običajno dogajajo nekje, kjer imamo omejen dostop do vode, zato se poslužujemo okolju škodljivih pripomočkov, da si olajšamo delo. Sem sodijo plastični krožniki, žlice, vilice, kozarčki, voda iz plastenk, osvežilne in alkoholne pijače v pločevinkah in podobno. Seveda nikakor ne pričakujemo, da za voljo varstva narave s seboj spakirate polovico kuhinje, lahko pa vseeno poskusite biti bolj okoljsko naravnani.

Predlagamo, da plastiko nadomestite z biološko razgradljivim materialom, na primer papirnati krožniki ali taki, ki so narejeni iz palmovih listov ali bambusa.

Pribor ne vzame veliko prostora, zato ga zlahka vzamete od doma, po končanem pikniku obrišete s papirnatimi  biorazgradljivimi brisačami, doma pa temeljiteje očistite. Tako boste prihranili pri nakupu in pustili okolju manjši ogljični odtis.

Pijača bo morda težja, če jo pripeljete v steklenicah, vendar pa naredite dvojno korist, če se odločite za to možnost. Steklo se da ponovno uporabiti, kar pomeni, da pripomorete k ohranjanju narave. Prav tako pa prihranite, saj steklo lahko vrnete v embalažo in si pridobite nekaj bonusa pri naslednjem nakupu.

Zaradi steklene embalaže bo verjetno večja potreba po kozarcih, pri katerih tudi pazljivo izbirajte. Če je velika količina ljudi, boste verjetno pristali na plastičnih, zato svojim sopiknikerjem položite na dušo, da si zapomnijo ali označijo svoj kozarec, da ni prevelika poraba. Saj veste, manj odpadkov kot pridelate, manj jih je treba predelati.

Pa uživajte na eko pikniku!

Preverite kaj morate storiti, če vas na pikniku piči žuželka.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko ljudje . Eko potovanja . Vse