04-07-2011

Kaj je MS in dejavniki tveganja

levo: poškodovana mielinska ovojnica

KAJ JE MULTIPLA SKLEROZA?

Multipla skleroza je avtoimuna vnetna bolezen, ki prizadane osrednji živčni sistem, kamor spadajo možgani in hrbtenjača. Možgani s pošiljanjem električnih signalov po živčnih vlaknih nadzorujejo delovanje našega telesa. Živčna vlakna so zavita v zaščitne ovojnice, ki jim rečemo mielinske ovojnice. Pri MS se deli mielinskih ovojnic vnamejo. Makrofagi želijo omiliti to vnetje, a s tem tudi razkrajajo mielin. Zaradi poškodb mielinske ovojnice pa pride do upočasnjenega ali nepravilnega prevajanja elekričnih signalov, kar pa povzroči različne simptome multiple skleroze. Vzrok za nastanek multiple skleroze je še neznan.  MS ni dedna, niti nalezljiva.

MS ima več faz:

 • Začetna faza se v 60-80% primerih kaže v recidivno-remitentni obliki, kjer gre za izmenična poslabšanja in izboljšanja. Ta so lahko večja ali manjša. Za poslabšanja bolezni uporabljamo izraz zagon.
 • Recividno-remitentna oblika se v 40% primrih spremeni v sekundarno napredujočo obliko, kjer je so po zagonih faze izboljšanja zelo šibke.
 • Pri kronično napredujoči obliki pride do novih poslabšanj v rednih intervalih, do izboljšanj pa ne pride.
 • Pri benignem poteku bolezni pa se bolezen ne poslabša več let po prvih znakih (tudi 10 let). Takšno obliko ima le okoli 15% ljudi obolelih z MS.

DEJAVNIKI TVEGANJA

Vzroka za nastanek MS ne poznamo. Znanstveniki pa v svojih študijah navajajo dejavnike, ki bi lahko nekoliko povečali tveganje za nastanek MS.

 • STAROST – Multipla skleroza se največkrat pojavi med 20. in 40. letom starosti.  Redko se pojavi pred 12. in po 55. letom.
 • SPOL – Ženske dobijo MS dvakrat pogosteje kot moški.
 • DRUŽINSKA ZGODOVINA – V primeru, da imajo MS starši ali bratje in sestre, imate 1 – 3% možnost, da tudi sami zbolite. Raziskave pri enojajčnih dvojčkih pa kažejo, da dednost NE MORE biti edini faktor za nastanek MS. V tem primeru bi imeli enojajčni dvojčki enako veliko tveganje. Izkazalo se pa je, da ima en dvojček le 30% možnost za nastanek MS, če ima drugi dvojček že to bolezen.
 • NEKATERE INFEKCIJE –  MS so v preteklosti povezovali z veliko različnimi virusi, najbolj pa z Eipstein-Barrovim. Gre za virus, ki povzroči infekcijsko mononukleozo. Kako naj bi virus povzročal nastanek MS, pa še niso uspeli dokazati.
 • RASA – Belci, še posebej tisti, ki prihajajo iz severne Evrope, imajo večjo verjetnost za nastanek MS medtem ko imajo najmanjšo Azijci in Afričani.
 • LOKACIJA – Multipla skleroza je najbolj pogosta v Evropi, južni Kanadi, zahodnem delu ZDA, Novi Zelandiji in SV Avstraliji.
 • DRUGE AVTOIMUNSKE BOLEZNI – Ljudje z avtoimunskimi ščitničnimi boleznimi, diabetesom tipa 1 in  vnetno črevesno bolezen naj bi imeli malce povečano tveganje za nastanek MS.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dejstva o MS . Multipla Skleroza . Vse