06-07-2011

Nižji in cenejši ogljični odtis po 6 načelih

Vse bolj se zavedamo, da moramo paziti na okolje, saj nas mati narava kaj hitro lahko kaznuje. Vendar pa vemo, da biti eko zna pomeniti tudi večje stroške za tistega, ki želi biti prijazen naravi. Eko pridelana hrana je dražja, ob nakupu je lažje kupiti plastično vrečko kot se vračati s pol poti domov pa eno izmed mnogih, ki se kopičijo v vaši shrambi, vožnja z lastnim avtom je morda res dražja, a prihranimo na času napram javnemu prevozu.

Ampak ni vedno tako. Sami lahko naredimo veliko, da se naš ogljični odtis manjša, zraven pa prihranimo.

1. Kupujte manj!

Nakupovanje ima dostikrat terapevtski učinek na človeka, saj v tistem času pozabimo na preostale skrbi. Vendar pa nas kaj hitro lahko taka terapija udari po vesti in žepu. Sicer ne namigujemo, da živite kot puščavniki in sploh ne kupujete. Želimo le, da premislite svoj nakup in na primer: namesto novih posodic za shranjevanje semen, narejenih iz razgradljivih materialov, rajši uporabite lončke od jogurta, ki jih imate že doma. Tudi za tiste nove okolju prijazne izdelke je potrebna energija, novi materiali, prevoz in druge dejavnosti, ki na okolju pustijo svoj ogljični odtis. In če vi take posodice pravzaprav ne potrebujete doma, ker že imate lonček v katerega lahko semena spravite, potem potrebe po nakupu ni, kajne?

2. Zmanjšajte porabo fosilnih goriv!

Fosilna ali mineralna goriva vsebuje ogljikove hidrate in med nje sodijo nafta, premog in zemeljski plin, ki povzročajo učinek tople grede, prevelike izpuste CO2, onesnaženje zraka, nastajanje ozonskih lukenj, kisli dež in klimatske spremembe.

Za zmanjšano porabo mora človeštvo delati na globalni ravni  in namesto vrtanja globoko v zemljo in iskanja zadnjih kapljic nafte, je potrebno razmišljati o obnovljivih virih – npr. hidroelektrarne, mlini na veter,…

Človek pa lahko veliko stori že doma. Namesto avtomobila si lahko omisli kolo ali pa gre v službo z javnim prevozom. Namesto velike galeje si rajši kupite majhen avto z nizko porabo, če že nujno potrebujete avto. Vseeno pa naj vam bo v razmislek, da so uporabniki avtomobila v prometni gneči do trikrat bolj izpostavljeni onesnaženju kot pešci ali kolesarji.

3. Izogibajte se strupom!

Z izdelki, ki jih vsakodnevno uporabljamo, se izpostavljamo veliko vrstam strupov. Ti lahko pridejo v več oblikah – z zdravili, s kopalniškimi pripomočki (zobna pasta, gel za tuširanje, šampon, mehčalec, prašek) in konec koncev hrano. Bodite pozorni, kaj vnašate v svoje telo in berite deklaracije na izdelkih.

4. Jejte lokalno pridelano sezonsko hrano!

Izven sezonska hrana je manj kakovostna, manj zdrava in dražja. Če se že vam zdi paradižnik sredi zime več kot drag, si predstavljajte kakšen strošek je to za naravo. Pridelajo ga na drugem koncu sveta,poškropijo z vsemi mogočimi škropivi, da zdrži vso pot, skladiščenje in druge (ne)mogoče razmere. Preden pride k vam na mizo, je stal celo premoženje, okus je klavrn in cena, ki ste jo plačali vi in narava je primerna tej, ki jo bo po več letih uživanja nezdrave hrane plačalo vaše telo.

Sicer se škropiv iz sadežev lahko nekoliko rešimo (sprej za odstranitev pesticidov), a še vedno so boljša izbira doma pridelani izdelki, saj so bolj sveži, okusnejši, cena je nižja, podpirate domače pridelovalce in zraven prihranite sami. Poleg nižjih stroškov, ki jih bo plačala narava (ni potrebnega škropljenja, prevažanja), boste naredili tudi nekaj za svoje zdravje in prihranili na času, saj vam ne bo potrebno misliti še na to, da morate pred uporabo hrane ven spravljati še škodljiva škropiva.

5. Naredite, kar lahko!

Jasno je, da se vsak človek ne more držati povsem vseh nasvetov. Morda imate do službe 50 kilometrov in nobenega javnega prevoza. V tem primeru poskušajte najti nekoga, da se vozite skupaj ali pa kupite okolju prijaznejši avto. Vedno je neka možnost, s katero lahko zmanjšate svoj ogljični odtis.

6. Širite svoje navdušenje!

Ideje za manjšanje ogljičnega odtisa srečujemo na vsakem koraku. Pomagajte si z našo spletno stranjo in naredite tisto spremembo, za katero veste, da jo lahko. Vaše življenje bo lepše, bolj zdravo in srečnejše. Vendar pa ob tem ne pozabite na prijatelje in znance. Delite svoje znanje in naredite ta planet še bolj lep!
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dom in vrt . Eko dom . Vse