10-09-2011

Kam boste pa vi pometli odpadlo listje?

mesano-0301

Spet je tu – jesenski čas. Čas pobiranja dobrot iz domačega vrta, večernega hlada in uživanja ob šelestenju listja pod nogami. No, nekateri uživamo, drugi ne vejo, kam bi z njim. V tem času ga je namreč povsod dovolj, še posebej v naših vrtovih, če imamo kakšno drevo, ki nam služi kot ščit pred žgočim poletnim soncem.

Slovenci smo narod, ki se ponaša s svojimi lepimi hišami in urejeno okolico. Tako nas velika količina odpadlega listja zna hitro rajeziti in ljudje se spomnijo vseh mogočih načinov, kako se ga znebiti. Tlačijo ga v vrečke za smeti in polne ‘balone’ tlačijo v smetnjake. Smetnjak za bio odpadke je poln po enem pometanju in v stilu ‘A je to’ gruntajo, kako se pametno znebiti te nadloge.

Vendar pa odgovor leži na dlani. Naredite si lasten kompost. Listje je odlična sestavina, ki pomaga pripraviti izvrstno domače gnojilo, ki ga lahko potem uporabite, da bodo vaše vrtnine še bolj slastne in vaš balkon še bolj cvetoč.

Kompost je zelo preprosto pripraviti. Vsega se lahko lotite doma in ga naredite od prvega količka do zadnjega listka sami, ali pa kupite že narejen kompostnik in ga  pridno polnite. Kako se tega lotiti, si preberite TUKAJ.
Advertisment

Dom in vrt . Naš vrt . Recikliranje . Vse