10-09-2011

Kompostnik – vaš prašiček

Kompostnik je lahko vaš prašiček iz več razlogov. Kot prvo, pojedel bo vaše organske odpadke – dobesedno. Kot drugo, prihranili boste denar, saj ne boste potrebovali smetnjaka za biološke odpadke (posledično bo nižja položnica za komunalne odpadke) in za svoj vrt ter balkon ne boste več potrebovali kupovati naravi in vam prijaznih gnojil. Zato vas pozivamo – naredite si svoj kompost!


Pomislite! Od vseh gospodinjskih odpadkov, ki jih drugače odvržete, bi jih lahko od 20 do 30 odstotkov porabili kot gnojilo v vrtu.

Reciklirate lahko vse rastlinske odpadke, kuhinjske ostanke in odpadke iz vrta. To storite tako, da jih zakopljete. Ko zgnjijejo, je končen izdelek bogata, temna zemlja, ki se lahko uporabi kot dodatek za izboljšavo zemlje v vašem vrtu ali kot prst, v katero nasadite lončnice. To se sliši kot zelo dober razlog, da si naredite svoj kompost, kajne?

Kompostiranje je morda videti zapleteno, a temu v resnici ni tako. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, ostalo narava naredi sama.

Najlažje je, da si kupite kompostnik. Načeloma niso pretirano dragi, lahko so leseni ali iz reciklirane plastike (ki bi v nasprotnem primeru pristala na odlagališču).

Kaj smemo odlagati na kompost?

– z dušikom nasičene sestavine: z vodo razredčen urin (razmerje 20:1), gabezovi listi, koprive, pokošeno travo, surove olupke zelenjave, čajne vrečke in poparjen domač čaj, kavne usedline, mlada, zelena trava (izogibajte se taki, ki ima že semena), mehko zeleno dračje od obrezanih dreves, gnoj rastlinojedih živali (krave, konji), kurji gnoj in stelja;

–  z ogljikom nasičene sestavine: karton (škatle od kosmičev, jajc), odpaden papir, stara pošta (najbolje razrezana), star časopis (čeprav je okolju bolj prijazno, da ga date na recikliranje), stelja rastlinojedih domačih živali (zajčki, hrčki), kot je seno, slama, razrezan papir, opilki lesa, ostanki obrezane žive meje, leseno dračje, stara stelja, žaganje in opilki lesa, odpadlo listje

Pri kompostiranju naslednjih odpadkov pa bodite zmerni: pepel, lasje, odščipki nohtov, jajčne lupine (zmečkane), naravna vlakna (volna, bombaž)

NE KOMPOSTIRAJTE: mesa, rib, kuhane hrane, premogovega in koksovega pepela, mačjega wc-ja, pasjih iztrebkov, plenic.

Težavo slednjih predstavlja predvsem dejstvo, da lahko privabi mrhovinarje in mrčes.

Kompostnik si lahko naredite tudi doma. Imeli boste seveda nekoliko več dela, a se boste lahko pohvalili, da ste zares sami svoj mojster.

Potrebovali boste 4 kole, visoke 1,2 metra, žičnato mrežo ali lesene late ter galvanizirane kljukice.

Najprej boste morali očistit 1 kvadratni meter prostora za kompost ter z zadnjim delom lopate poravnati zemljo. Kole, ki ste jih postavili v kote kvadrata, potolcite s težkim kladivom in jih povežite z mrežo ali nanje pribijte late. Sprednji del komposta naj bo lahko dostopen, da boste lahko do komposta dostopali.

Spodaj dodajte tudi material, ki bo skrbel za drenažo. Pedlagamo 10 cm plast iz grobega materiala, npr. slama, vejice kot osnova, potem pa nadaljujte, kot da delate sendvič. Dodajte 15 cm plast odpadkov iz vrta, ki ga lahko zalijete z vodo, če je presuho. Postopoma nadaljujte s plastmi iz različnih vrst bioloških odpadkov.

Se sprašujete, čemu je potrebno plastenje komposta? Pravzaprav pripomore k boljšemu segrevanju komposta in če želite še pospešiti sam proces kompostiranja, dodajte še malo gnoja ali zemlje med posamezne plasti. Slednja vsebujeta bakterije ali glive, ki pripomorejo pri razgradnji organskega materiala.

Ko napolnite svoj kompostnik, ga pokrijte s staro preprogo, polietilenom ali ponjavo, ter ga pustite približno 3 mesece, da zginje.

Da pospešite proces gnitja, po 3 mesecih odmaknite sprednji del komposta in obrnite mešanico. Pustite ga še naslednje tri mesece in po tem boste dobili rjavo, drobljivo mešanico, dišečo sladkem. Takrat je kompost primeren za uporabo v vašem vrtu.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dom in vrt . Naš vrt . Recikliranje . Vse