28-09-2011

Slastna jesenska superhrana

Vsi se zavedamo, kako pomembno je, da jemo sezonsko in ekološko pridelano hrano. Barvita jesen nam prinaša veliko vrst sadja in zelenjave, mi pa vam predstavljamo tiste, ki vsebujejo največ vitaminov, mineralov in drugih pomembnih snovi.

JABOLKA


Jabolka so najbolj dostopno jesensko sadje. Pomembno je, da pojemo tudi lupino, ki vsebuje veliko vitamina D, vlaknine, fenol, pektin in kvercetin. Vedno se odločite za nakup ekološko pridelanih jabolk, saj so pri analizi jabolk iz neekološke pridelave zaznali tudi več kot 40 različnih pesticidov. Preberite si še druge pozitivne lastnosti jabolk in si pripravite odličen jabolčni sok.

BUČE


Buče vsebujejo malo maščob in kalorij, bogate pa so z različnimi hranili, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih bolezni, hkrati pa pomagajo pri boju z nekaterimi boleznimi.  Pomembna hranila:

  • Alfa karoten
  • Beta karoten
  • Vlaknine
  • Vitamini A in E
  • Kalij
  • Pantotenska kislina (Vitamin B5)
  • Magnezij
  • Cink

Alfa karoten in beta karoten sta močna antioksidanta. Znano je, da lahko nekate karotenoide naše telo pretvori v vitamin A, ki med drugim pomaga ohranjati vid in spodbuja delovanje imunskega sistema. Alfa karoten naj bi upočasnil proces staranja, zmanjšal tveganje za nastanek sive mrene in pomagal preprečevati rast tumorjev. Beta karoten deluje protivnetno. Nekatere raziskave so pokazale, da visok vnos karotenoidov ščiti pred nekaterimi vrstami raka (na maternici, želodcu, koži, črevesju …), po drugi strani pa naj bi izoliran sintetični beta karoten pri kadilcih povišal tveganje za nastanek pljučnega raka.

Privoščite si odlične bučne polpete ali pa se pogrejte z bučno juho.

BRSTIČNI OHROVT


Brstični ohrovt je bogat vir vitamina C (vsebuje ga več kot pomaranče), vitamina K, kalcija in folne kisline.

LISTNATI OHROVT


Skodelica ohrovta (240 ml) vsebuje več vitamina K kot katera koli zelena zelenjava. Listnati ohrovt vsebuje tudi veliko betakarotena. Zelo popularen in zdrav prigrizek je ohrovtov čips.

KOSTANJ

Kostanj vsebuje veliko vitamina B6, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, ohranja kožo mladostno . Nekatere raziskave so pokazale, da je koristen pri boju s pljučnim rakom. 100 gramov kostanja vsebuje 377 kalorij, 0,22 mg vitamina B, 3,8 g železa, 0,22 mg riboflavina in 2,9 g beljakovin.

REPINO LISTJE


Repino listje velikokrat roma v kompost, ker le malo ljudi ve, da je to najbolj hranljiv del te izvrstne jesenske zelenjave. Ena skodelica listov repe vsebuje približno 440 mg vitamina A (v obliki beta karotena), veliko vitamina C, folatov (znižujejo krvni tlak), vitamina K in kalcija. Privoščite si jih narejene na pari ali pa si naredite pisano jesensko solato.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Hrana . Vse