15-09-2011

Vpliv hrane na vaše zobe

Od malega so nas učili, da preveč sladkarije ni dobro za naše zobe. Pa je to res? Koliko prehrana vpliva na vašo ustno higieno?

V resnici vsak kos hrane, ki ga date v usta, vpliva na vašo ustno votlino. Vpliv je lahko dober ali slab. Da bo lažje ločiti, kaj je za zobe dobro ali ne, pa si pomagajte s spodnjimi namigi.

Dober vpliv imajo:

  • z vlakninami bogato sadje in zelenjava, ki imajo v vaših ustih podoben učinek kot detergent (torej čistijo), poleg tega tudi stimulirajo pretok sline, ki je ob rednem ščetkanju in dobri higieni ustne votline najboljša naravna obramba proti gnilobi in boleznim dlesni. Doktor stomatologije, Richard H. Price, iz ameriškega združenja zobozdravnikov (American Dental Association) pravi, da je slina tista, ki prva začne nevtralizirati kisline in encime, ki napadajo vaše zobe. To se zgodi, ker slina vsebuje sledi kalcija in fosfatov in na mestih in te minerale povrne na mesta zobovja, kjer jih primanjkuje.
  • Sir, mleko, navaden jogurt in ostali mlečni izdelki: še eden izmed proizvajalcev sline je sir, ki vsebuje kalcij (ostali mlečni izdelki vsebujejo poleg kalcija še fosfate) in pomaga zobem povrniti minerale, ki so jih le ti izgubili zaradi druge hrane. Zgoraj omenjeni dr. Price predlaga, da uživate izdelke iz sira za posladek.
  • Črni in zeleni čaji: oboji vsebujejo polifenole, ki ob interakciji z bakterijami uničijo ali zmanjšajo možnost, da se slednje razvijejo v kislino, ki povzročajo propad zob.

Še nekaj nasvetov, kako zmanjšati možnost nastanka škodljivih zobnih oblog:

  • Eko žvečilni gumi brez sladkorja, saj odstranjujejo ostanke hrane iz vaših zob in dlesni.
  • Kitajsko zelišče sladki koren, ki zavira mutiranje bakterij streptokok, ki so glavne pri razvoju gnilobe.
  • Hrana s fluoridom: sem sodi voda z dodanim fluoridom ali hrana, ki je narejena s tako vodo (npr. sokovi v prahu, dehidrirane juhe iz vrečk). Tukaj bodite previdni, saj je v taki hrani lahko hitro preveč sladkorja ali soli. Fluorid najdemo tudi v morski hrani, piščancu in žitu.

Slab vpliv na zobe imajo sladkarije, ki se rade primejo na zobe. Sem sodijo lizike, bomboni, ki lajšajo kašelj, karamela. Ti so namreč narejeni iz rafiniranega sladkorja. Presenetil vas bo morda podatek, da čokolada ni tako škodljiva, saj se v ustih stopi in tam ne ostaja dolgo, kar pomeni, da povzroča manj možnosti za nastanek oblog kot na primer rozine, kljub temu, da so iz naravnega sladkorja. Rozine so lepljive in ostanejo dalj časa na zobeh. Iz tega razloga je tudi bolj škodljivo pojesti vsako uro 1 bombon kot 10 bombonov naenkrat. Sladkor namreč ostaja dalj časa v ustih, kar omogoča bakterijam, da napadajo vaše zobe.

Torej, sladkarijo lahko jeste, vendar bodite zmerni in si jo rajši privoščite enkrat dnevno, kot da jo zobate cel dan po malem. Še boljše pa je, da se držite hrane, ki zdravju zob koristi.

Kako lahko na naravni način poskrbite za vaše zobe, pa si preberite TUKAJ.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Hrana . Vse . Zanimivosti