09-01-2012

Eko kuža v eko okolju

Vsi, ki imamo hišne ljubljenčke, si življenja brez njih ne predstavljamo, zato jim želimo omogočiti dolgo in kvalitetno življenje. Tako kot za nas, je tudi za naše male prijatelje najboljše, da živijo eko življenje.

Predstavili vam bomo pet najpomembnejših nasvetov, s katerimi boste še bolj osrečili vašega ljubljenčka, hkrati pa pomagali našemu prelepemu planetu.

Organska hrana

Organska surova hrana je nekaj najboljšega za zdravje vašega psa. Nič pa ni narobe, če psu postrežite skuhano organsko hrano.

V primeru, da prisegate na brikete, vam močno priporočamo, da se pozanimate o vseh sestavinah. Zapomnite se; manj predelana hrana, je boljša in bolj zdrava hrana. Privoščite svojemu psu najboljše!

Voda
Ste vedeli, da lahko pes izgubi vso maščobo in polovico vseh proteinov in preživi, medtem ko 10% izguba vode v telesu lahko povzroči resne bolezni?

Zadnje čase se veliko govori o prisotnosti fluorida in klora v vodi iz pipe, zato priporočamo, da jo filtrirate. Plastično posodo za vodo zamenjajte s posodo iz nerjavečega jekla, katero vsaj enkrat na dan temeljito očistite (priporočamo vročo vodo in kis). Na potovanjih nikoli večkrat ne uporabite plastenke z vodo. Ljubljenčku kupite steklenico oz. potovalno posodo iz nerjavečega jekla.

Poskrbite, da bo vedno imel dovolj sveže vode. Ne pustite mu piti iz potencialno nevarnih ribnikov in potokov ter če je le možno, se izogibajte posodam z vodo na javnih mestih.

Posodice za vodo in hrano, igračke in druge pripomočke nikoli ne čistite s kupjenimi čistili, ki vsebujejo ogromno kemikalij (odlične recepte za eko čistila najdete na naši strani).

Eko okolica

Večina naših pasjih prijateljev uživa v naravi. Radi tečejo, koplejo luknje, odkrivajo pasje zaklade, jedo travo, se sprehajajo, predvsem pa so zelo radovedni, zato je pomembno, da je okolje v katerem živijo čim bolj eko in varno.

Pozimi se izogibajte cestam, ki so posoljene zaradi hitrejšega taljenja snega in ledu. Travo pred hišo ne škropite z raznimi kemikalijami, saj s tem škodujete vašemu ljubjenčku.

Na sprehodih vedno uporabljajte biorazgradljive vrečke za iztrebke.

Varne igračke

Pasji ljubljenčki so kot otroci, tudi oni imajo zelo radi razne igračke.

Na žalost pa ogromno pasjih igrač vsebuje kemikalije, ki so za psa zelo škodljive. Na srečo pa obstajajo podjetja, ki izdelujejo organske igrače, ki ne ogrožajo zdravja, a so vseeno zelo zabavne.
Igračko pa lahko seveda naredite tudi sami! Vzamite bombažne brisačke ali pa volnene nogavičke, ostalo pa prepustite domišljiji.

Eko dom

Tako kot zunaj, so tudi v stanovanju največji problem kemikalije, ki jih najdemo predvsem v čistilih. Naredite uslugo sebi, stanovanju, planetu in vašemu ljubljenčku in kupujte organska čistila. Največ boste prihranili (tako denarja, kot časa), če jih boste naredili sami.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Vse . Živali