20-02-2012

Solarno ogrevanje je ogrevanje z obnovljivimi viri energije

Solarno ogrevanje postaja čedalje bolj razširjeno ogrevanje. Vzrok za to se skriva v tem, da solarno ogrevanje trenutno velja za najcenejše ogrevanje. Medtem, ko se drugi  viri energije, kot so nafta in zemeljski plin nenehno dražijo ostaja cena za solarno ogrevanje nespremenjena.

Solarno ogrevanje ni le najcenejše ogrevanje, ampak spada tudi v kategorijo najbolj čistih ogrevanj, saj ne proizvaja škodljivih odpadnih plinov, ki bi se kopičili v ozračju in škodovali našemu planetu in zdravju.

Uporaba solarne energije je mogoča na več področjih, žal pa se velikokrat vse skupaj ustavi pri investiciji, ki je potrebna, da se lahko postavi  solarni sistem. Cena za solarno ogrevanje je tako vsaj na začetku precej višja, kot pri ogrevanju z konvencionalnimi viri energije, kljub temu, da je sončna energija zastonj.

Najcenejše ogrevanje ni tisto ogrevanje, ki prinaša prihranke na krajši rok. Pri izračunu stroškov ogrevanja, je potrebno upoštevati vse stroške, ki nastanejo v določenem, daljšem obdobju uporabe nekega načina ogrevanja. Tako bomo hitro prišli do ugotovitve, da je najcenejše ogrevanje tisto, ki za svoje delovanje uporablja solarni sistem. Cena investicije se bo povrnila v nekaj letih, medtem ko imajo  kolektorji za ogrevanje zelo dolgo življenjsko dobo.

Vsako leto pa država namenja tudi  subvencije tistim, ki se odločijo, da bo njihov dom ali poslovni objekt grel solarni sistem. Cena, ki jo boste plačali za postavitev solarnega sistema bo, tako zaradi subvencije nižja. Če upoštevamo dejstvo, da  ogrevanje z viri energije, kot  sta na primer nafta ali zemeljski plin postaja iz dneva v dan dražje in da si lahko pridobite subvencijo države v primeru, da se odločite za solarno ogrevanje, je sedaj pravi trenutek da to storite. Ob tem je potrebno poudariti tudi dejstvo, da nekaterih virov energije, ki se uporabljajo danes, kot je na primer nafta čez nekaj desetletij ne bo več. Zato je že danes pomembno, da začnemo razmišljati o prihodnosti našega bivanja. Ker bomo tudi v prihodnosti težko živeli brez ogrevanja in tople vode je najbolje, da se že danes pripravimo na prihodnost in se odločimo za solarni sistem. Cena, ki jo boste plačali za solarni sistem bo v primerjavi z ugodjem, ki ga boste deležni zelo nizka. Podoben razmislek velja v primeru nakupa  toplotne črpalke.

Kolektorji za ogrevanje so lahko na vsakem objektu

Kolektorji za ogrevanje se lahko vgradijo skorajda na vsak objekt. Najracionalnejše je da se za postavitev kolektorjev oziroma celotnega solarnega sistema odločite, ko menjujete streho vaše hiše ali obnavljate fasado.

Če ste se odločili, da boste zgradili novo hišo ali poslovni objekt pa vam priporočamo, da se kolektroji za ogrevanje oziroma  celoten solarni sistem postavi skupaj z novogradnjo. Tako bodo stroški postavitve solarnega sistema nekoliko nižji, kot če bi se lotili izgradnje solarnega sistema kasneje. Vi pa boste imeli že od samega začetka bivanja v novem domu najcenejše ogrevanje.

Kolektorji za ogrevanje so danes na voljo v različnih izvedbah, tako da je bojazen, da bodo kvarili izgled vašega doma odveč. Preden se odločite za nakup določenega tipa kolektorjev je priporočljivo, da se o tem posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati kaj je za vaš objekt najprimernejše.

Več o sončnih kolektorjih, si lahko preberete tukaj.

Avtor članka: solarni sistemi nature d.o.o.

www.solarix.si
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dom in vrt . Eko dom . Vse