21-03-2013

SIVKA, ki jo ljubim……

Sivko in njeno lepoto poznamo vsi. Sivka je neverjetno vsestranska. Lahko jo uporabimo kot sestavino naravne doma narejene kozmetike, kot odlično kulinarično poslastico ali pa z njo polepšamo in odišavimo dom.

 sivka_kolaz2

Fotografija: Petra Kavšek

Sivka, kot članica družine priljubljenih zelišč (šetraj, timijan, rožmarin …), spada med ne samo lepe, pač pa tudi užitne rastline. Njene cvetove in liste lahko uporabite sveže ali pa jih sušite za kasnejšo uporabo.

Uporaba sivke je omejena le z vašo domišljijo. Pustite naj se razvije in uporabite to čudovito rastlino na kakršen koli način želite.

Sivka je priljubljen dodatek za kopeli, saj njen vonj spominja na čistost in urejenost. Vonj sivke bo prebudil spomine na poletje, vijolično obarvana polja, svobodo in sproščenost. Človeka navda z optimizmom in veseljem do življenja.

 Eterično olje sivke (Lavandula angustifolia)  je žlahtno olje, ki vam bo pomagalo pri prenekaterih težavah: proti strahu, depresiji, napadih panike, stresu, nespečnosti …

Eterično olje sivke se pridobi  s parno destilacijo celotne rastline. Iz 63 – 72 kilogramov rastline dobimo 1liter olja. Vonj je lahek, svež, zeliščen do cvetličen. Uporabna je tudi rožna voda sivke. Ta je stranski proizvod pri pridobivanju eteričnega olja. Najbolj kakovostna je prva petina rožne vode. Ta voda se imenuje tudi hidrolat.

Sivka je na kožo pisana ljudem rojenim v nebesnem znamenju tehtnice.

Opozorilo: Ne smete je uporabljati istočasno z zdravili, ki vsebujejo železo!

 

Poživljajoče masažno olje

SESTAVINE:

  • 15 ml olja sladkega mandlja
  • 2 kapljici naravnega eteričnega olja sivke
  • 2 kapljici naravnega eteričnega olja rožmarina
  • 4 kapljice naravnega eteričnega olja grenivke

 NAVODILA:

V stekleničko nakapajte naravna eterična olja po vrsti kot so navedena v recepturi. Nato stekleničko nežno pretresite. Dodajte olje sladkega mandlja, zaprite in še enkrat pretresite.

Masažna mešanica vas bo poživila in hkrati negovala vašo kožo.

 

Uporaba v izparilniku

Vonj, ki vas bo zazibal v spokojen spanec:

3 kapljice naravnega eteričnega olja sivke, 1 kapljica naravnega eteričnega olja vrtnice in 2 kapljici naravnega eteričnega olja nerolija

 

Sivkine vrečice

POTREBUJETE:

  • ostanki blaga
  • suha sivka
  • naravno eterično olje sivke

NAVODILA:

Iz blaga sešijte manjše vrečice. Napolnite jih s sivko in pokapajte z eteričnim oljem sivke. Vrečice dobro zaprite. Lahko jih uporabljate za odišavljanje prostorov ali pa jih položite v omaro med obleko. Odgnale bodo molje in prijetno odišavile obleke.

Pri izdelavi vrečic pustite domišljiji prosto pot, saj praktično ni nobenih omejitev niti pri obliki niti pri barvi.

 

Iz sivke lahko pripravite tudi zapeljivo milo ali nežen šampon za lase, recepta najdete tukaj.

Pripravila: Karmen Gostinčar, Calendula
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača lekarna . Lepota in zdravje . Vse