07-04-2013

Čemaž

Ob koncu zime, najprej plašno, potem pa čedalje bolj pogumno, iz snega pokuka zapeljivo zelen čemaž. Rastlina, ki po vonju zelo spominja na česen in jo zato skoraj ne morete spregledati. Je ena prvih užitnih in zdravih rastlin, ki nas razveseli po dolgi zimi.

cemaz_1

Fotografija: Petra Kavšek

Čemaž ljubi vlažna mokra tla s svetlo senco. Je odličen svež, lahko pa naredite tudi tinkturo ali čaj. Kot čaj je malo manj priljubljen zaradi rahlega vonja po česnu, zato pa toliko bolj za pomladno kuhinjo.

Opozoriti velja, da ljudem, ki ne prenašajo česna lahko povzroči tudi uživanje čemaža  želodčne težave.

Čemaž pomaga pri presnovi, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi, znižuje visoko temperaturo in lajša težave pri bronhitisu in astmi.

Čemažu ponekod pravijo tudi medvedji česen. To ime se ga je prijelo zato, ker medved po zimskem spanju zaužije velike količine te rastline, da pospeši presnovo.

Čemaž v prehrani

V kulinariki priljubljenost čemaža nezadržno raste. Uporabite ga lahko v solatah,  sendvičih, juhah, naredite pesto in še veliko predlogov bi lahko našteli.  Prednost čemaža, pred česnom je predvsem v tem, da naslednji dan ne oddajate vonja iz vseh svojih por.

Poizkusite cvetove čemaža. Z njimi okrasite solato ali juho. Ko rastlina zacveti je čas uporabe listov minil, saj ti postanejo trdi in težki.

Čemaž ne morete sušiti, saj bi s sušenjem izgubil svoje zdravilne lastnosti. Zato ga je najbolje uživati svežega. Še posebej slasten je vmešan v skuto, ki jo postrežete k kuhanemu krompirju ali enostavno namažete na kruh. Narežite ga na tanke rezance in z njim obložite z maslom namazan kruh. Več slastnih receptov s čemažem najdete tukaj

 Opozorilo!

Nabiranje čemaža je zadnja leta v strmem porastu, zato ne bo odveč nekaj opozoril:

  • ne nabirajte čemaža, če ga ne poznate zelo dobro
  • nikoli ne potrgajte vseh listov, pustite jih vsaj tretjino, da bo rastlina lahko preživela do naslednje sezone
  • pazite, da čemaža ne zamenjate z listi šmarnice, ki so zelo strupeni.

 

Razlike med čemažem in šmarnico so zelo majhne, zato si nujno poglejte spodnjo tabelo:

 

Čemaž Šmarnica
diši po česnu nima vonja po česnu
listi rastejo posamično pritrjeni na steblo v obliki rozete listi običajno rastejo v parih pritrjeni na steblo
listi so po celotni površini enake barve listi se ob steblu svetlikajo
listi so ponavadi ob robu valoviti listi ob robu običajno niso valoviti
snežno bel cvet je sestavljen iz 2–3 suhokožnatih ovršnih listov majhni beli cvetovi nanizani v grozd so zvonaste oblike v grozdastem, mnogocvetnem socvetju imajo 6 zraslih belih listov

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorodniki čemaža so česen, čebula in drobnjak. Znano je, da so čemaž kot začimbo uporabljali že Rimljani, pa tudi Kelti. Čemaž ima več imen – divji česen, gozdni česen, medvedji česen, …

Svež čemaž za zdravje

Sveži čemaž je bogat z vitaminom C, eteričnimi olji in drugimi sestavinami, kot so magnezij in železo. Pomaga preprečevati procese fermentacije v črevesju in s tem  napihnjenost, krče in bolečine. Na splošno krepi telo in pomaga pri razstrupljanju telesa.

Besedilo: Karmen Gostinčar, Calendula
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača lekarna . Hrana . Vse