24-07-2013

Krema za obraz brez olj

V poletni vročini je včasih neprijetno, če ste namazani s kremo, ki vsebuje preveč maščobe. Imate občutek, kot bi koža ne dihala in bi bile vse pore zaprte. Poleg tega, pa je koža lahko tudi poškodovana zaradi sonca in potrebuje posebno nego.

Za tako priložnost vam ponujam recept za kremo, ki ne vsebuje olj. Krema tudi brez olj deluje presenetljivo normalno in se odlično razmaže.

krema_za_obraz_brez_olj2Foto: Petra Kavšek

Za tiste s suho kožo je kremi dodan lanolin, kot emulgator in urea za vlaženje. Če imate mastno in nečisto kožo iz recepta izpustite lanolin in ga nadomestite s karitejevim maslom.

 

SESTAVINE:

  • 10 g tegomulsa
  • 10 g lanolina (za suho in normalno kožo) ali
  • 10 g karitejevega masla (za mastno, normalno in mešano kožo)
  • 90 ml destilirane vode
  • 10 g uree
  • 40 kpl. naravnega eteričnega olja po vašem izboru
  • 20 kpl. konzervansa (po želji)

 

NAVODILA:

Pripravite si vse sestavine. V stekleno skledico dajte tegomuls in lanolin (suha koža), oziroma samo tegomuls (mastna, normalna in mešana koža).  V drugo stekleno skledico dajte destilirano vodo in ureo. Obe segrejte v vodni kopeli, da se trdne sestavine stopijo. Nato obe odstavite z ognja. Za mastno kožo tegomulsu dodajte karitejevo maslo ter mešajte, da se stopi. Med stalnim močnim mešanjem po kapljicah vodno bazo dodajajte v »oljno« bazo. Lahko se zgodi, da se vam bo nastajajoča krema naenkrat zazdela podobna sesirjeni smetani. Takrat začnite mešati še posebej močno. Ko se mešanica spremeni v kremo in ohladi na telesno temperaturo mešajte bolj počasi. V kremo po kapljicah vmešajte izbrano naravno eterično olje in po želji konzervans.

Kremo napolnite v lične lončke in shranite v hladnem prostoru.

Recept nam je zaupala Karmen Gostinčar, Calendula
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača kozmetika . Lepota in zdravje . Vse