15-07-2013

Maline!


maline4

Zapeljivo rdeče in opojno dehteče maline, so sadež, ki ga trenutno lahko marsikdo nabere kar na domačem vrtu. Tukaj vam predstavljamo nekaj izvirnih idej, kako jih uporabiti:

 

Malinovi bomboni

SESTAVINE:

125 ml sladke smetane

10 g zmečkanih malin (kaše)

1 žlička drobno sesekljane sveže melise

150 g sladkorja

30 g margarine

1 vaniljev sladkor

1 žlička medu

malo masla

 

NAVODILA:

Smetano, kašo iz malin in sesekljano meliso dajte v posodo ter na hitro pokuhajte. Precedite in postavite na kraj.

Ko se shladi, malinovi masi dodajte preostale sestavine. Ponovno dajte v posodo za kuhanje in na srednji temperaturi med močnim mešanjem kuhajte tako dolgo, da se bo masa strjevala. Preizkus, ali se bodo bomboni strdili, naredite tako, da kanete kapljico mase na ohlajen krožnik in vidite, ali se strdi. Če se ne, pač kuhate tako dolgo, da se bo.

Maso za bombone vlijte v model, ki ste ga namastili z maslom. Počakajte, da se shladi. Nato zvrnite maso iz modela in jo narežite na majhne koščke, ki jih vsakega povaljate v sladkorju v prahu.

 

Malinov kis

SESTAVINE:

20 g močno dišečih cvetov vrtnice

100 g svežih malin

1400 ml kisa

 

NAVODILA:

Pripravite kozarec s širokim vratom. Cvetove vrtnic obtrgajte, da dobite samo cvetne liste. Cvetne liste dajte nato skupaj z opranimi in osušenimi malinami v kozarec. Zalijte s kisom in zaprite.

Kozarec postavite v topel temen prostor in pustite, da se kis prepoji z vrtnicami in malinami. Vsak dan pretresite.

Po štirih tednih kis skozi gazo precedite, z njim napolnite lične sterilizirane steklenice in dobro zaprite. Kot okras lahko v vsako steklenico dodate nekaj svežih listov cvetov vrtnice.

 

 

Liker iz malin in cvetov vrtnic

SESTAVINE:

10 pesti cvetnih listov vrtnice (neškropljene)

20 g svežih malin

1,5 dl vodke

50 ml sladkornega sirupa

6 limonskih trav

1 dl soka granatnega jabolka

12 kapljic naravnega eteričnega olja vrtnice

Sladkorni sirup
50 ml vode
350 g sladkorja
limonina lupinica

žlica limonovega soka

 

NAVODILA:

Vrtnica od nekdaj ponazarja ljubezen. V tem likerju je ujeta aroma te prečudovite rože, maline pa samo še dopolnijo božanski okus.

Cvetne liste vrtnice in maline dajte v stekleno posodo s širšim vratom. Prelijte z vodko. Dobro zaprite in pustite počivati vsaj sedem tednov. Posodo vsak dan na hitro pretresite.

Po preteku sedmih tednov liker precedite. Najbolje skozi gazo ali filter za kavo. Iz sestavin skuhajte sladkorni sirup. Liker sladkajte s sladkornim sirupom, dodajte limonsko travo in pustite, naj počiva še dva tedna. Dlje časa ko bo počival, bolj močan okus bo imel.

Nato liker ponovno precedite, dodajte sok granatnega jabolka in nekaj kapljic eteričnega olja vrtnice za še bolj dehteč vonj.

 

(Vir: Darila iz domače kuhinje, I. Dolenc, K. Gostinčar)
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Likerji . Prigrizki in malice . Sladice . Vse