08-10-2013

Ko diši po kostanju…

Peka kostanja doma je lahko pravi obred ali zabava, saj se družina in prijatelji, željni kostanja, ob klepetu zberejo za mizo in hitijo lupit vroč kostanj. Lahko pripravimo kostanjev pikinik in prijetno druženje na prostem postane nepozabno. Da bo navdušenje trajalo še dlje, vam razkrivamo nekaj nasvetov v zvezi s pripravo in shranjevanjem kostanja.

kostanj_kuhan2
Foto in besedilo: Petra Kavšek


MOŽNOSTI UPORABE V KULINARIKI:

Kostanj lahko jemo surov. Pred zaužitjem mu odstranimo zunanjo trdo lupino in mehko notranjo, ki se trdno prijema jedra. Pri tem si pomagamo z nožem. Surov kostanj ima značilen oster okus, ki ne bo všeč vsakomur.

Daleč najbolj priljubljen je pečen kostanj. Doma ga lahko pečemo v žerjavici, v posebni ponvi ali v pečici. Vsekakor moramo paziti, da ga ne pečemo predolgo, saj bo pooglenel in ne bo primeren za uživanje. Preden ga začnemo peči, ga vsaj eno uro namakamo v hladni vodi, da se lupine nekoliko zmehča. Nato mu prerežemo zunanjo lupino (vzdolžno ali križno), sicer obstaja nevarnost, da bo zaradi pare, ki nastane pri segrevanju, kostanj razneslo. Pri peki v žerjavici je to lahko še posebej nevarno. Kostanj pečemo približno 20 minut. Med peko ga večkrat premešamo. Ko je pečen, ga za 5–10 minut zavijemo v časopisni papir, preden ga postrežemo. Postrežemo še vročega.

Druga možnost je, da kostanj skuhamo. V posodo nalijemo vodo in vanjo stresemo kostanj. Po želji lahko vodo solimo ali sladkamo. Kuhamo ga približno 40 minut, preden ga postrežemo. Kostanj lupimo in jemo še vroč.

Iz kuhanega kostanja lahko pripravimo tudi pire, ki ga uporabljamo v številnih sladicah in drugih jedeh. Delo si poenostavimo z uporabo stiskalnika za česen. Kostanj skuhamo, razpolovimo in stisnemo s stiskalcem česna.

 

SHRANJEVANJE: 

Če kostanj nekaj časa stoji, postane še slajši, vendar pazimo, da ne bo stal predolgo, saj se hitro pokvari – lahko ga napade plesen ali se v njem zaredijo črvi. Na zraku ga lahko hranimo le teden ali dva, vendar ne v plastični vrečki.

Za poznejšo uporabo ga lahko hranimo v zamrzovalniku, kjer bo brez težav zdržal od dva do tri mesece ali celo več. Hranimo ga lahko v naslednjih oblikah:

  •  celi kostanji

V zunanjo trdo lupino križno zarežemo. Pri tem bodimo pozorni, da ne zarežemo notranje tanke lupinice ali da ne zarežemo v jedro, saj bo takšen kostanj, ko bo pripravljen, drobljiv. Kostanje nadevamo v plastične vrečke in zamrznemo.

  •  kuhan pretlačen kostanj

Kostanj skuhamo in stisnemo s stiskalnikom za česen. Kostanjev pire nadevamo v plastične posodice s pokrovom in zamrznemo.

  •  blanširan olupljen kostanj

Kostanj približno eno uro namakamo v hladni vodi, nato križno zarežemo v trdo lupino. Blanširamo ga 4 minute v vreli in rahlo osoljeni vodi. Kostanj takoj olupimo. Ker po blanširanju še vedno ostane čvrst, se nam med lupljenjem ne drobi, lupina pa je dobro razmočena, da jo lahko odstranimo. Blanširan kostanj zapakiramo v plastične vrečke in zamrznemo.

 

Kostanj lahko vpletemo v številne jedi, od namazov, juh, nadevov, prilog, do sladic, celo marmelad. Vas je zamikalo? Veliko zanimivih receptov najdete v knjigi Gozdna kuhinja.

 
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Kulinarični triki . Vse