26-12-2013

Ingver pomaga!

ingver4

 

• Blaži prebavne stiske: ingver sprošča in pomirja črevesni trakt. Enako kot kardamom, pomaga tudi pri odpravljanju plinov.
• Pomaga med nosečnostjo: ženskam, ki trpijo zaradi hude slabosti in bruhanja v zgodnjih fazah nosečnosti koristi ingverjev čaj.
• Učinkuje protivnetno: ingver pomaga proti vnetju, še posebej je priporočljivo, da ga uživajo ljudje v zrelih letih, saj  zmanjšuje bolečine v sklepih. Ljudem, ki trpijo za artritisom, je treba začiniti hrano s ščepcem ingverja.
• Ščiti pred rakom: Ingver vsebuje aktivno sestavino (gingerol), za katero je bilo ugotovljeno, da ima na celice protivnetne in protitumorske učinke.
• Povečuje imunost: manj znana prednosti ingverja je, da pomaga pri povečanju proizvodnje znoja in s tem pripomore k zaščiti pred bakterialnimi in glivičnimi obolenji.
• Izboljšuje prekrvavitev: krom, cink in magnezij pomagajo boljšemu pretoku krvi v žilah.
• Pomaga pri težavah z dihali: ingver je naravni pospeševalec izkašljevanja. Njegova poraba v času okužbe dihal, pomaga pri odstranitvi sluzi iz dihalnih poti.
• Greje: ingver vas bo v mrzlih dneh pogrel in zaščitil pred okužbami.

 

Koliko ingverja moramo zaužiti, da bi izkoristili njegove učinkovine?

Ingver pomaga že v majhnih količinah, je pa res, da če so težave večje, je potrebno zaužiti več ingverja in pogosteje.

Zaradi njegovih prednosti za ingver upravičeno lahko trdimo, da je super hrana.

Ingverjev čaj

 Odrežite si en centimeter debelo rezino svežega ingverja. Olupite jo in nasekljajte kot česen. Dodajte v vročo vodo in kuhajte do vretja. Odstavite iz ognja, pokrijte in pustite stati 10 minut. Čaj precedite v skodelico in uživajte …

Ingverjev čaj lahko sladkate z medom ali rjavim sladkorjem, odlično se mu poda tudi žlička svežega limonovega soka.

 

Ingverjev sirup

Svež ingver olupite in naribajte. Dajte ga v steklen kozarec, dodajte sol, malo sladkorja in limonov sok. Kozarec zaprite in postavite za nekaj dni na sonce. Sirup precedite in ga shranite v hladilniku. Sirup lahko uporabite kot sladilo za čaj ali pa z njim obogatite skodelico toplega mleka.

Žlička sirupa pomaga pri slabosti v avtu.

 

Recepti za jedi z ingverjem:

Piškoti z ingverjem in pistacijo

Korenčkova juha z ingverjem in kokosovim mlekom

Bučna marmelda z ingverjem

Besedilo: Karmen Gostinčar, Calendula
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača lekarna . Hrana . Lepota in zdravje . Vse