07-02-2014

Zakaj je najboljše tisto milo, ki ga naredimo sami?

domace_milo

Foto: Petra Kavšek Pictures

 

Ročno izdelano milo je milo v najbolj čisti obliki. Kožo nežno očisti in jo hkrati ne izsuši ali poškoduje.

Preberite sestavine na zadnji strani plastenke mila ali najljubšega šampona.  Opazili boste dolg seznam sestavin, ki jih le redki poznajo. Ker je vaša koža kot velika goba, ki željno posrka, karkoli boste dali nanjo, predlagam, da za spremembo sežete po ročno izdelanem milu. Saj z  nanosom različnih kozmetičnih sredstev lahko porušite naravno ravnovesje kože in ta postane suha, srbeča …

Po uporabi ročno izdelanega mila bo koža nahranjena, navlažena in se bo dobro počutila.

Ročno izdelano milo je čistilo narejeno iz preprostih sestavin, ki dobro denejo koži. Pri izdelavi mil združimo olja in masla v hladnem postopku z lugom in tako ustvarimo milo in glicerin. Nekateri ljudje imajo pomisleke do uporabe luga pri izdelavi mila. Dejstvo je, da so vsa mila narejena z lugom. Vedeti je potrebno da se, ko se konča proces umiljenja , molekule luga in olj kemično spremenijo v milo in glicerin. Vsa trda mila so narejena z lugom, vendar pa, če so narejena pravilno v končnem izdelku NI LUGA. Če želimo izdelati milo moramo uporabiti lug. A nikoli ne sme biti prisoten v končnem izdelku. Umiljenje je kemična reakcija,  ki jo sproži kombiniranje uporabljenih olj in maščob z lugom in vodo.

Milo nastane z mešanjem vode, olj in masla z lugom. Izdelovalec mila mora preračunati natančno količino luga za določeno vrsto olja in masla. In sicer za vsako recepturo posebej. Če se uporabi preveč luga, je milo lahko trdo in krhko. Če je luga premalo glede na specifiko uporabljenih olj je milo premehko in premastno in bo postalo žarko.

Umiljenje se zgodi, ko izbrana olja zmešamo z raztopino luga in vode. Če so uporabljene pravilne količine vseh sestavin in je temperatura maščob in luga enaka, se z mešanjem sproži kemična reakcija pri kateri nastane kvalitetno milo. Običajno je v milih, ki so namenjena za suho kožo uporabljeno nekoliko več maščob.

Končni izid umiljenja je milo in glicerin. Milo kožo očisti, glicerin pa jo navlaži. Najbolje je, da v domačih milih uporabite rastlinsko maslo in visoko kvalitetna hladno stiskana olja, s čimer boste povečati njihov negovalni in vlažilni učinek na kožo. Mila naj vsebujejo tudi zelišča in druge naravne sestavine, ki pomagajo pri luščenju odmrlih celic kože.

Glicerin je naravni proizvod, ki nastane tekom umiljenja. Če bi želeli kupiti glicerin posebej, je njegova cena celo višja kot je cena mila. Zato ga večina korporacij, ki izdeluje milo, iz mila izloči in ga uporabi pri izdelavi losjonov za telo. Ročno izdelana mila vsebujejo naravno pridobljen glicerin, zato čistijo in vlažijo obenem.

 

Uporaba in shranjevanje mil

 

Ročno izdelana mila je po uporabi najbolje shraniti na suhem. Ker so brez kemičnih stabilizatorjev bodo ob pravilnem shranjevanju zorela. Tako bodo sicer izgubljala vsebnost vode in bodo lažja, hkrati pa se bo izboljšala njegova kakovost.

Naučite se sami izdelati milo. Tako, ki bo najboljše za vas in vašo družino.

Več o delavnicah na: www.calendula.si
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača kozmetika . Lepota in zdravje . Vse