06-05-2014

Pozdravljen, bezeg!

Na pomlad se bezeg predstavi s svojimi opojno dišečimi belimi cvetovi. V septembru pa nas razveseljuje z globoko črnimi jagodami, ki vsebujejo rubinasto rdeč sok. Belo-črne so tudi zgodbe o bezgu, ki so v preteklosti krožile med ljudmi. Veljalo je, da mora biti ob hiši vsaj eno bezgovo drevo, da jo zaščiti pred hudobnimi duhovi.

Bezeg niso uporabljali le zaradi njegove zdravilnosti, pač pa tudi v magične namene. Ponekod so verjeli, da v njem prebivajo čarovnice. Zato ni presenetljivo, da je bil bezeg v obdobju pokristjanjevanja na slabem glasu. Tako je nenadoma iz svetega drevesa postalo hudičevo drevo.

bezeg1

 

Bezeg cveti od maja do junija. Razvijejo se čudoviti beli cvetovi omamnega vonja. Kot čaj se posušeni cvetovi pogosto uporabljajo za pospeševanje potenja, lajšanje kašlja in pri povišani telesni temperaturi. Prav tako s čajem krepimo imunski sistem. Bezgov sok s svojimi številnimi vitamini pomaga pri prehladu. Z bezgovo vodo pa so si dekleta in žene umivale obraz, da so imele lepšo kožo. Bezgove jagode imajo veliko vitamina C in iz njih lahko naredite sirup ali marmelado. V preteklosti pa so ženske uporabile sok iz bezgovih jagod za temnenje las.

Zato si na pomlad naberite bezgovih cvetov. Iz njih naredite sirup, ki bo prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh. Nekaj cvetov posušite za čaj, ki vam bo pomagal v hladnem zimskem času. Z bezgovimi cvetovi pa lahko popestrite tudi okus svoje najljubše marmelade. Sok bezgovih jagod lahko deluje tudi kot blago odvajalo

Bezeg danes cenimo tako v kulinariki, naravnem zdravilstvu in tudi kot sestavino domače kozmetike.

 

Obrazna kopel z bezgom

V vrelo vodo dajte dobro pest svežih ali suhih bezgovih cvetov. Obraz nagnite nad posodo in se čez glavo pokrijte z brisačo. Kopel naj traja 10 minut.

 

Tonik za obraz z bezgom

Pest bezgovih cvetov prelijte z 2 dl vrele vode. Pokrijte in pustite stati čez noč. Naslednji dan precedite, dodajte žličko limonovega soka in premešajte. Z tako dobljenim tonikom si s kosmom vate očistite obraz, vrat in dekolte. Koža bo nežno očiščena.

Tonik si izdelajte vsak dan svež.

 

 Bezgova krema

bezgova_krema2

Foto: Petra Kavšek

POTREBUJETE:

  •  15 g čebeljega voska
  • 45 g lanolina
  • 125 ml jojobinega olja
  • 125 ml bezgove vode
  • po želji 5 kapljic BIO konzervansa

Krema pomaga predvsem pri pordeli in razdraženi koži.

Bezgovo vodo naredite tako, da v vodi namočite bezgove cvetove. Pustite stati čez noč in naslednji dan precedite skozi gazo.

Čebelji vosek in lanolin stalite v vodni kopeli. Prilijte jojobino olje in močno premešajte, nato med nenehnim mešanjem po kapljicah dodajajte bezgovo vodo.

Bezgovo kremo takoj napolnite v čiste kozarčke in počakajte, da se ohladi. Nato kozarčke zaprite.

Če boste kremi dodali BIO konzervans boste podaljšali njeno uporabnost na nekaj mesecev.

Pripravila: Karmen Gostinčar, www.calendula.si
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko domača kozmetika . Eko domača lekarna . Lepota in zdravje . Vse