04-06-2014

Borovničevo – limonina presna tortica

Borovnice rastejo v svetlih listnatih in iglastih gozdovih. Naberamo jih junija in julija. Vsebujejo veliko hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter nastanek raka. Pomagajo pri izboljšanju koordinacije, ravnotežja in celo pri multipli sklerozi. Pa tudi kožo ohranjajo zdravo. Najbolje, da za tortico uporabimo sveže borovnice, vednar pa je tortica prav tako dobra, če bomo uporabili zmrznjene. Borovničevo – limonina presna tortica

presna torta

SESTAVINE

Podlaga:

 

 Krema:

  • 300 g namočenih indijskih oreščkov (namakamo vsaj 4 ure, najbolje čez noč)
  • 60 ml limoninega soka
  • 1 žlica naribane limonine lupinice
  • 40 g medu ali javorjevega sirupa
  • 60 ml stopljene kokosove maščobe
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščepec soli
  • 120 g borovnic (če uporabimo zmrznjene počakamo, da se nekoliko odtalijo in odlijemo tekočino)

 

Borovničev preliv:

 

Smetana za okrasitev:

 

POSTOPEK

Model premera cca 18 cm obložimo s peki papirjem.  Za podlago vse sestavine  zmašamo v mešalniku z rezilom in zmes porazdelimo po dnu modela.

Vse sestavine za kremo (razen borovnic) zmešamo do gladkega. Polovico kreme vzamemo iz mešalnika, v drugo polovico pa vmešamo borovnice. Obe vrsti kreme po žlicah izmenično nalagamo na spodnjo plast torte.

Za borovničev preliv z mešalnikom zmešamo borovnice in med (ali javorjev sirup), da dobimo tekoč preliv in z njim premažemo zgornjo plast torte.

Torto za približno 6 ur postavimo na hladno. Vse sestavine za smetano gladko zmešamo in postavmo v zmrzovalnik za 30 minut, da se strdi. Kremo damo v dresirno vrečko z večjim nastavkom in okrasimo torto.

Dober tek :) Presna torta

Recept in fotografije: Petra Kavšek, avtorica knjige Gozdna kuhinja

 

PRIPOROČAMO:

 
 Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Sladice . Vse