29-10-2014

Kako shranjujemo buče?

Za ljubitelje buč smo zbrali uporabna navodila, kje in kako shraniti te plodove, da bodo čim dlje ostali uporabni in kako pripraviti bučni pire.


kako_shranjujemo_buce2

Foto: Petra Kavšek

 

Buče so vsestransko uporabne, iz njih pripravimo široko paleto kulinaričnih dobrot, prav tako nam polepšajo vrt, jeseni pa tudi stanovanje ali hišo. Odlikuje jih njihovo škrobnato meso in nežen okus. Buče so sestavina mnogih jedi od namazov, juh, narastkov, solat do pudingov in sladoledov.

 

KAKO PRAVILNO SHRANJUJEMO BUČE?

Svetujemo, da buče čim dlje časa shranujemo v tisti obliki v kateri so zrasle. Kajti jesenske buče imajo to dobro lastnost, da dolgo časa obstanejo v kleteh ali naših dnevnih prostorih. Najbolje je, da buče shranujemo na temperaturi 15 – 21 stopinj.

 

SHRANJEVANJE BUČ V ZAMRZOVALNIH SKRINJAH

Buč pred shranjevanjem v zamrzovaniku ni potrebno kuhani ali blanširati, lahko jih enostavno narežemo na manjše kose, damo v vrečke in postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjene buče moramo uporabiti brez predhodnega odtaljevanja.

 

KAKO PRIPRAVIMO BUČNI PIRE?

Bučni pire je osnova za številne jedi pripravljene iz buč.

SESTAVINE:

 

POSTOPEK:

Pire pripravimo ga tako, da buče razpolovimo oz. narežemo na večje kose, ter odstranimo peške skupaj z mehko notranjščino. Pečico ogrejemo na 175 stopinj.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo buče z odrezano stranjo navzdol. Kožo buče natremo z malo kokosovega olja. Pečemo 30 – 40 minut. Buče vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Odstranimo kožo, bučo narežmo na majše kose in s pomočjo multipraktika miksamo toliko časa,  dokler ne dobimo pireja. V hladilniku ga lahko hranimo do 5 dni, v zamrzovalniku do 6 mesecev.

Tako pripravljen pire lahko porabljamo kot dodatek kruhu, pri peki peciva, palačink, za namaze, juhe…

VLAGANJE BUČ

Tu so možnosti skoraj neizčrpne: lahko naredimo marmelado, kompot, pikantno vloženo zelenjavo, čatnije ali kislo-sladke dodatke jedem. Buče se zelo dobro ujemajo tudi z alkoholom, denimo kalvadosom ali pomarančnim likerjem. Brizg teh dveh bo dal marmeladi ali omaki poseben priokus. Vložene buče so nam na voljo vse leto, lahko pa so nam pri roki tudi za prikupna darilca.

 

Še nekaj namigov za pripravo jedi:

Bučne marmalade

Bučni curry s čičeriko

Bučna pita

 
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Aktualno . Eko recepti . Hrana . Kulinarični triki