22-11-2014

Skutni žličniki z omako z jurčki

Jurčki niso samo okusni v najrazličnejših pripravah, pač pa tudi zelo zdravi.  Vsebujejo veliko selena in vitamina B3.  Selen učinkovito razstruplja telo, hkrati pa lajša težave pri srčno – žilnih boleznih in zmanjšuje možnost srčnega infarkta. Prav tako nas pred srčnim infarktom varuje vitamin B3, ki hkrati deluje pomirjajoče.

Okusno idejo za njihovo pripravo, pa najdete v spodnjih vrsticah!

 

skutni_zlicniki2
SESTAVINE:

ZA NJOKE:
200 g puste skute
150 g pšečinčnega zdroba
1 jajce
150 g polnozrnate moke
sol, poper

ZA OMAKO:
žlica oljčnega olja
žlička masla
1/4 sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
0,5 dcl belega vina
velika pest narezanih jurčkov (lahko tudi posušeni)
3 žlice sladke smetane
peteršilj
sol, poper

POSTOPEK:

V večji posodi zamešamo skuto z jajcem in dodamo sol in poper po okusu. Pazimo, da ne nastnaejo  grudice. Nato dodamo pšenični zdrob in ponovno premešamo. Na koncu dodamo še moko in ponovno premešamo. Moko dajemo po občutku. Ko vidimo, da je zmes dovolj kompaktna za pripravo žličnikov.

V večji lonec nalijemo vodo in jo solimo. Ko voda zavre, damo v krop žličnike, ki jih oblikujemo z dvema žličkama in jih dajamo v  krop. S stikom vroče vode, žličniki samo odstopijo. Ko priplavajo na vrh, jih kuhamo še slabo minuto.

Na oljčnem olju in maslu prepražimo čebulo in česen na zelo blagem ognju. Po 4ih minutah praženja dodamo narezane jurčke in pražimo še 2 minuti. Nato zalijemo z belim vinom in počakamo, da alkohol izpari. Gobe tako dušimo še 4 minute. Na koncu dodamo smetano, vse skupaj prevremo in po okusu solimo in popramo. Tik preden postrežemo, dodamo sesekljan peteršilj.

Njoke damo v omako, jih previdno zmešamo in pustimo stati 1-2 minuti v omaki.

 

Recept pripravila: Danijela Domazet
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Eko recepti . Glavne jedi