29-07-2016

7 super živil za super možgane

S »pametno« hrano in pijačo lahko pomembno vplivate na vaš spomin, budnost in pozornost ter sposobnost za učenje. Predstavljamo 7 najboljših živil za možgane.

BOROVNICE


borovnice

 

 

Izjemna hranila, ki jih najdemo v borovnicah, preprečujejo stres ter zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence.

Raziskave so pokazale tudi, da prehrana, bogata z borovnicami bistveno izboljša zmožnost učenja in motorične sposobnosti.

 

 

AVOKADO

avokado

 

Avokado spada med zelo hranljive sadeže, saj vsebuje nenasičene maščobne kisline (palmitoleinska, oleinska, linolna in linolenska kislina). Z uživanjem avokada lahko izboljšamo krvni pretok po našem telesu, ki je zelo pomemben za zdravje in ustrezno delovanje možganov. Avokado pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in preprečuje hipertenzijo, ki lahko vodi do možganske kapi. Če torej želite zaščititi svoj um pred prezgodnjim staranjem in izboljšati svoje kognitivne sposobnosti, čim prej dodajte avokado na svoj dnevni jedilnik.

 

MORSKE RIBE

ribe

Številne znanstvene raziskave dokazujejo, da so omega-3 nenasičene maščobne kisline, ki se v največji meri nahajajo prav v ribah, bistvene za razvoj človekovih možganov še pred njegovim rojstvom. Že med razvojem nerojenega otroka se namreč v zadnjem tromesečju nosečnosti v možganih in živčnem sistemu začne kopičiti DHA, ena izmed nenasičenih maščobnih kislin, ki jo najdemo tudi v ribjem olju.
Prav DHA se je izkazala za ključno komponento pri razvoju možganskega tkiva.

 

OREŠČKI IN SEMENA

orescki_in_semena

 

Oreščki in semena vsebujejo beljakovine, velike količine vlaknin, in so bogati s koristnimi maščobami. Vsebujejo tudi veliko vitamina E, ki je bistvenega pomena za kognitivne (miselne) funkcije. Orehi, lešniki, pistacije, arašidi, sončnična in bučna semena so super izbira, skupaj z mandlji – »kralji oreščkov«.

Namig: Poskušajte uživati organske surove oreščke, izogibajte se močno začinjenim ter nasičenim s konzervansi.

BREZGLUTENSKE ŽITARICE, RJAV RIŽ IN OVSENI KOSMIČI

 

zita

 

Za najbolj kakovostno oskrbo možganov z energijo strokovnjaki priporočajo žitarice z nizkim glikemičnim indeksom, iz katere se glukoza v kri sprošča počasi. Možgani posledično ostajajo budni in bistri skozi ves dan. Spoznajte rjavi riž, oves, ajdo in kvinojo. Gre za vire oglijkovih hidratov, ki prestavljajo odlično gorivo za možgane.

 

ROOIBOS ČAJ

tea-382222_640

Japonski raziskovalci so z neko svojo obsežno študijo dokazali, da ima pitje rdečega rooibos čaja zelo koristne učinke na možgane in živčni sistem – preprečuje namreč nastanek lipidne peroksidacije, oziroma procesa, do katerega prihaja kadar škodljivi prosti radikali okupirajo živčno tkivo in možganske celice. Takšna kontinuirana dejavnost privede do propadanja zunanje, zaščitne plasti možganskih celic. Skozi čas nam nabrana škoda lahko pokaže zobe v podobi degenerativnih možganskih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Še ena prednost rooibos čaja je, da ta ne vsebuje kofeina, zato ga lahko spijemo, kolikor želimo, tekom celega dneva.

 

 TEMNA ČOKOLADA

temna_cokolada

 

Zmerno uživanje temne čokolade dokazano znižuje krvni tlak ter uravna pretok krvi. Posledično preprečuje nastanek krvnih strdkov in olajša pretok krvi v možgane in srce. Pozitivno torej deluje tudi na kognitivne funkcije, zmanjšuje nevarnost za pojav kapi ter preventivno deluje na pojav ateroskleroze. Čokolada mora vsebovati čim večji delež kakava, najmanj 60-odstotni (črna čokolada), saj je kakav tisti, ki vsebuje toliko koristnih snovi.

 

PRIPOROČAMO SUPER EKOLOŠKA ŽIVILA:

 
 Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Aktualno . Eko domača lekarna . Hrana . Lepota in zdravje . Vse