11-07-2016

Zelišča in začimbe, ki pomagajo pri hujšanju

zelisca-in-zacimbe-ki-pomagajo-pri-hujsanju1

Študije so pokazale, da ljudje redko vztrajamo pri hujšanju, če nam hrana ni okusna.

Začimbe in zelišča so najboljša rešitev za obogatitev okusa jedi, saj ne vsebujejo praznih kalorij, dodatnega sladkorja in natrija. Jedli bomo z užitkom in zaradi zaužitih začimb in zelišč tudi hitreje shujšali.

Predstavljam vam 8 začimb in zelišč, ki dokazano pomagajo pri hujšanju:

 

Kumina

V raziskavi na univerzi Shahid Sadoughi so ugotovili, da so ženske, ki so pojedle eno žlico kumine na dan, izgubile trikrat več telesne maščobe od tistih, ki je niso uživale.

Znižale so se jim tudi vrednosti LDL holesterola, saj kumina vsebuje fitosterole, ki telesu preprečujejo njegovo absorbcijo.

Kumina je odlična v zelenjavnih juhah, enolončnicah, solatah in zelenjavnih omakah.

 

Kardamom

Ena izmed najbolj priljubljenih začimb v Indiji je znana po tem, da pomaga popešiti metabolizem in krepiti imunski sistem.

Kardamom uporabljamo pri motnjah urinarnega trakta.

Močno ga priporočamo kot dodatek h kavi in čaju.

 

Regrat

Z uživanjem regrata ne naredimo usluge le našim brboničicam, temveč poskrbimo tudi  za naše zdravje. Regrat vsebuje veliko železa, kalija in vitaminov A, C in E.

Razstruplja telo, preprečuje napihnjenost, poskrbi za sijočo kožo in odganja PMS.

 

Cimet

Priljubljena začimba, ki nas spominja na decembrska praznovanja, ima mnogo zdravilnih lastnosti, ki pomagajo zniževati telesno težo. Dokazano pospešuje metabolizem, znižuje vrednosti LDL holesterola in zavira apetit. V nekaterih študijah so ugotovili, da cimet jedem zniža glikemični indeks za 18-29%.

 

Ingver

Ingver je zaradi številnih zdravilnih lastnosti zelo priljubljen v domači lekarni.

Zavira nastanek kortizola, ki mu pravimo tudi hormon stresa, in ga povezujejo s povečanjem telesne teže in trebušno maščobo.

Ingver uravnava krvni sladkor in znižuje vrednosti holesterola. Velja tudi za naravnega zaviralca apetita.

Nekatere študije pravijo, da je pri hujšanju najbolj učinkovit v kombinaciji z limono.

 

Črni poper

Nutricionistka Barbara Mendez pravi, da črni poper zavira nastanek novih maščobnih celic, s čimer preprečuje pridobivanje telesne teže.

 

Kajenski poper

Kajenski poper dvigne telesno temperaturo in posledično spodbudi presnovo. Po besedah Lauren Minchen, svetovalke za zdravo prehrano, lahko z dodajanjem kajenskega popra pokurimo do 100 kalorij na obrok.

 

Kurkuma

Rumena začimba popešuje metabolizem in pomaga pri kurjenju maščob, kar so ugotovili v raziskavi na Univerzi Tufts.

Uživanje kurkume podaljšuje življenjsko dobro, ščiti jetra, uničuje rakave celice, znižuje vrednosti holesterola in ščiti pred motnjami spomina.

 

Med začimbe in zelišča, ki pomagajo pri hujšanju so tudi ženšen, peteršilj, klinčki, gorčica, česen, poprova meta, koriander, gvarana, kopriva in janež.

 

Jih boste poskusili?

 
 Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Aktualno . Eko domača lekarna . Lepota in zdravje . Vse