20-09-2009

Reševanje oblačil s kisom

Kis lahko služi kot odlično čistilo. Z uporabo kisa prihranimo denar, se izognemo nepotrebnim kemikalijam, ki jih dobimo v kupljenih čistilih in pomagamo planetu. Preberite, kako se lahko znebimo madežev, vonjav in drugih neprijetnosti na oblačilih.

PORUMENELA OBLAČILA

Zmešajmo 12 enot vode in 1 enoto destiliranega belega kisa. Porumenela oblačila namočimo čez noč in jih naslednji dan operemo.

ODEJE

Volnene in bombažne odeje bodo mehkejše, če bomo dodali 500ml destiliranega belega kisa v pralni stroj med izplakovalnim ciklom.

SKRČENA VOLNENA OBLAČILA

Zmešajmo eno skodelico belega destiliranega kisa z dvema skodelicama vode. Z mešanico operimo volnena oblačila in pustimo da se namakajo še 25 minut. Mokra oblačila raztegnimo in jih sušimo na zraku.

BELJENJE ŠPORTNIH NOGAVIC

V loncu zmešajmo 225ml belega destiliranega kisa in 1.5 litra vode. Kuhajmo dokler ne zavre, nato mešanico zlijmo v lonec in vanjo namočimo bele športne nogavice. Čez noč se naj namakajo, naslednji dan pa jih operimo.

PLESNIV VONJ

Kadar se perilo ne posuši do konca, lahko dobi poseben plesniv vonj, ki se ga težko znebimo. Če pri ponovnem pranju dodamo 225ml belega destiliranega kisa, vonja ne bo več.

CIGARETNI VONJ

Cigaretnega vonja iz dragih in posebnih oblačil, ki jih ponavadi nesemo v čistilnico, se lahko znebimo tudi s kisom. Kopalno kad napolnimo z vročo vodo iz pipe in dodajte 275ml belega destiliranega kisa. Obleke obesimo nad kad. Po nekaj urah bo vonj izginil.

KRVNI MADEŽI

Krvne madeže je zelo težko odstraniti, zato je zelo pomembno, da jih to storimo čim prej. Če se lotimo čiščenja še preden se krvni madež strdi, polijmo nanj bel destiliran kis. Pustimo, da se namaka 5-10 minut, potem pa madež zdrgnemo z brisačo ali krpo. Ponovimo, če je potrebno, nato pa oblačilo takoj operemo.

MADEŽI OD DEODORANTOV IN ZNOJENJA

Madež zdrgnemo z nerazredčenim belim destiliranim kisom, nato pa perilo operemo z vročo vodo.

MAŠČOBNI MADEŽI

Maščobne madeže, ki so že nekaj časa na oblačilih posipajmo s soljo, ki bo vsrkala maščobo. Nato zmešajmo 1 merico soli in 4 merice kisa ter zdrgnimo madež. Kasneje oblačila operemo.

ČRNILO

Na oblačilo popijemo nekaj kapljic destiliranega kisa in pustimo, da se namaka nekaj minut. Zmešajte 2 merici kisa in 3 merice koruzne moke. Ko se zmes posuši, zdrgnimo madež.

MADEŽI OD HRANE IN KOZMETIKE

Madeži od vina, kečapa, barve za lase in razlličnih ličil so zelo trdovratni. Madeže na bombažnih oblačilih moramo obravnavati čimprej.  Madež zdrgnemo z nerazdrečenim destiliranim belim kisom in takoj operemo. Pri najbolj trdovratnih madežih uporabimo 250ml – 500ml kisa pri pralnem krogu.

MADEŽI OD PIVA, SOKOV, KAVE, ČAJA …

Krpo navlažimo z nerazredčenim belim kisom in popivnajmo madež. Nato oblačila operimo. Kadar so madeži trdovratni pustimo, da se oblačila namakajo čez noč v mešanici 3 meric destiliranega belega kisa in 1 merici mrzle vode. Potem oblačila operemo.

Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Dom in vrt . Eko čiščenje . Vse