17-09-2009

Zaradi podnebnih sprememb bo pivo slabše in dražje!

Vsi smo vsaj nekoliko poučeni o katastrofalnih posledicah, ki so jih prinesle podnebne spremembe. Vseeno pa se zdi, da si kljub trdnim dokazom nekateri še vedno zatiskajo oči.

Mogoče jih bo pa naslednje dejstvo le prepričalo. Zaradi podnebnih razmer postaja kvaliteta piva slabša. Tako pravijo na češkem Hidro-meteorološkem inštitutu, ki ga vodi klimatolog Martin Mozny. V študiji so pojasnili, da je na Češkem pridelava hmelja že stagnirala hkrati pa je upadla tudi kakovost.

Višanje temperature je v zadnjih nekaj desetjih že vplivalo na pridelek, pričakujejo pa, da se bo  pridelava zmanjšala še za 7-10%.

Najbolj zaskrbljajoče pa je dejstvo, da upada kvaliteta slavnega hmelja Saaz, ki da pivu znamenit grenek okus. Če se bodo predvidevanja znanstvenikov o klimatskih spremembah uresničila, bo kvaliteta padla za 13-32%.

To pa ni bilo prvič, da so klimatologi opozorili na vpliv podnebnih sprememb na proizvodnjo piva. Leta 2008 so o tem govorili na konferenci v Novi Zelandiji. Raziskovalec Jim Salinger je povedal, da bo zaradi višanja temerature na voljo zelo malo piva ali pa bodo cene močno zrasle.
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Vse . Zanimivosti