13-10-2009

Makrobiotika mi je spremenila življenje na bolje

Predstavljamo vam gospo Brigito, ki se že deseto leto prehranjuje po načelu makrobiotike. Nov način prehranjevanja je izboljšalo njeno počutje in življenje nasploh.

“Bil je 5. januar leta 2000, ko sem z možem in prijateljem odpotovala v Zagreb k gospodu Zlatku Pejiću, orientalnem diagnostiku in makrobiotiku.  Šli smo z namenom, da spremenimo prehrano, po kateri je moje telo klicalo. Bolujem za multiplo sklerozo in začutila sem, da moram pomagati telesu, da se energija v njem uravnovesi. Bila sem popolnoma jin – brez energije, kar je gospod Pejić videl že ob prvem srečanju. Ura pogovorov in njegovega opazovanja mojega telesa (govora, oči, gub, kretenj), je bila dovolj, da mi je dal napotke, kako bom morala s hrano uravnovesiti moje telo. Povedal mi je, da bo trajalo kar nekaj let. Napisal mi je, katero hrano bom morala uživati, kakšne napitke, čaje in dodatke k prehrani.  Napisana sem imela navodila za vsak dan posebej, tako za prehrano za telo, kot za prehrano za dušo. Gospod Pejič mi je dejal, da moram navodil držati vsak dan in da naj po nekaj mesecih pridem nazaj.

Z možem in prijateljem, ki je že prej poznal makrobiotiko, smo odšli v makrobiotično restavracijo, kjer sem prvič zaučila makrobiotično kosilo. Takoj sem vedela, da je to tisto, po čemer moje telo hrepeni. Poleg restavracije je bila trgovina z makrobiotično hrano (tistega leta v Sloveniji še ni bilo takšnih trgovin, zato sva z možem v nakupe hodila v Zagreb in Asvtrijo). Kupili smo vse in se odpeljali domov.  Hrana mi je bla popolnoma nepoznana, zato mi je teden dni pomagal prijatelj. Bilo je toliko stvari, da smo bili zaposleni kar cel dan. Najprej sva naredila seznam hrane za cel teden, za vsak dan posebej. Vmes smo kuhali čaje, delali napitke in sladice. Zvečer pa smo delali vaje za dušo; refleksno masažo stopal, namakanje nog v ingverju, petje OMa, thai chi, sprehodi… Zaposleni smo bili cel dan. Omenila bom glavne sestavine, ki sem jih lahko uživala:

  • zelenjavne miso juhe
  • žitarice: rjavi riž, prosena kaša, kvinoja, kamut, oves, ajdova kaša, amarant
  • stročnice: mung, azuki, zelena leča, koruza, čičerika
  • testenine: ajdove, riževe, kamutove, koruzne
  • zelenjava: kuhana, kuhana na sopari, pražena
  • alge: wakame, kombu, nori, hizuku, arame
  • ribe

Kuhati sem smela samo na plinu ali drvah. Moj jedilnik je ostal brez krompirja, paradižnika, kruha in še mnogo drugih živil in napitkov.  V Zagreb sva z možem hodila vsak mesec,  potem vsake 3 mesece in kasneje vsakih 6 mesecev. Po treh letih je bil gospod Pejić zelo zadovoljen in je pohvalil mojo samodisciplino. Rekel je, da se lahko oglasim vedno, ko bom potrebovala njegovo pomoč, vendar so do danes med nama samo še voščila ob novem letu.

Ta prelomnica v mojih prehrani od 5.1.2000 traja vse do danes in bo ostala že mnogo let. Povem vam, da sploh ni težko, ko enkrat začutiš, kako hvaležno je tvoje telo in ti vse vrača z energijo. Postaneš druga oseba. Postaneš to, kar si.

Veliko uspeha!”

Brigita O.

Če imate za Brigito kakšna vprašanja, pišite na info@mojekosvet.com
Advertisment

Članek lahko posreduješ tudi prijateljem preko:

Hrana . Multipla Skleroza . Zgodbe ljudi z MS